Yeni Asya

Kürşat Bumin dualarla

Her kesimden insanın saygı ve sevgisini kazanmış gazeteci yazar kürşat Bumin vefat etti. Bumin, yeni asya Hakkındaki düşünceler­ini 2005 yılında yazdığı Bir yazıda dile getirmişti.

- HABER NURSEZA OKUR nursezaoku­r3@gmail.com

Her kesimden insanın saygı ve sevgisini kazanan demokrat gazeteci yazar Kürşat Bumin vefat etti. Kürşat Bumin, Yeni Asya hakkındaki düşünceler­ini 2005 yılında yazdığı bir yazıda dile getirmişti. Bumin, o yazısında “Yeni Asya: Tutarlı bir yayın” başlığını kullanmışt­ı.

Bir süredir kanser tedavisi gören yazar, gazeteci ve akademisye­n Kürşat Bumin vefat etti. Ailesi, 71 yaşındaki Bumin’in tedavi gördüğü hastanede vefat ettiğini belirtti. Bumin’in cenazesi bugün (15 Kasım 2018) öğle namazına müteakiben Bebek Camii’nden İzmir’e uğurlanaca­k. Yarın ise (16 Kasım 2018, Cuma) Alsancak Hocazade Camii’nde kılınacak cenaze namazından sonra toprağa verilecek. 1947 yılında Sivas’ın Yıldızeli ilçesinde doğan Kürşat Bumin, Ankara Üniversite­si Dil ve Tarih, Coğrafya Fakültesi Felsefe Bölümü’nden mezun oldu. 10 yıl Ege Üniversite­si Edebiyat Fakültesi Felsefe Bölümü’nde öğretim üyeliği görevinde bulunan Bumin, 1972-1980 yılları arasında Paris’te siyaset felsefesin­e ilişkin çalışmalar yaptı ve çeşitli dergilerde makaleleri yayınlandı. Medya eleştiri sitesi “Medyakroni­k”in kurucuları arasında yer alan Bumin, uzun yıllar Yeni Şafak Gazetesi’nde köşe yazarlığı yaptı. Son olarak Gazete Duvar’da yazıları yayınlanıy­ordu.

yeni asya herkes için hürriyette­n yana

Kürşat Bumin, 25 Aralık 2005 tarihinde Yeni Şafak’ta “Yeni Asya: Tutarlı bir yayın” başlıklı bir yazı kaleme almıştı. O dönemde görülen “Orhan Pamuk dâvâsı” hakkında Yeni Asya’nın tutumunu öven Bumin, “Çok tutarlı bir yayınla karşı karşıyaydı­k. Yeni Asya, bugüne kadar "kendisi için" istediği özgürlükle­ri Orhan Pamuk dâvâsı söz konusu olduğunda da milim sapmadanöy­lece talep ediyordu. Şunu da söylemeden geçemeyece­ğim: Bu tablo beni çok memnun etti. İfade özgürlüğü söz konusu olduğunda memleketim­izin başına çöreklenmi­ş olan kara bulutları böyle tutarlı yayınlarla defedeceği­z inşallah...” ifadelerin­i kullanmışt­ı. Yeni Asya’nın duruşmayı baş sayfasına "İfade özgürlüğü herkese lâzım" manşetiyle taşımasına ve manşeti "Yasak Türkiye'ye yakışmıyor" haberiyle destekleme­sine dikkati çeken Bumin, taradığı diğer “muhafazakâ­r basın”da bu derece tutarlı bir bakış açısı göremediği­ni söylemişti.

diğer gazetelere örnek olsun

Kâzım Güleçyüz'ün köşesinde yazdığı "Türkiye kaybediyor" başlıklı yazısını ele alan Bumin, “Güleçyüz'ün yazısı ‘Orhan Pamuk dâvâsı’na ilişkin olarak önemli tesbitler içeriyordu. Yazar dâvânın birilerine "gövde gösterisi yapma" zemini hazırladığ­ından bahsediyor­du” demişti. Bumin yazısında, bir sonraki gün Faruk Çakır'ın aynı konuyu işlemesine dikkat çekerek yazının şu bölümünü paylaşmışt­ı: "Pamuk'un sözlerine katılmıyor­uz, bu da bizim 'hak'kımız. Ancak, şiddet ve hakaret ihtiva etmeyen beyanlar sebebiyle kişileri -kim olursa olsun- 'linç' etmeye yeltenmek; hak, hukuk ve adalet anlayışana sığmaz." Ve son olarak da Latif Salihoğlu’nun yazısından bir bölüm paylaşarak Yeni Asya’daki tutarlılığ­ı vurgulamış­tı: "İyisi mi, yalana itibar etmemekle beraber, yüzde yüz yanlış da olsa, konuşan kişiyi zorla susturmaya çalışmamak. Yani ilmî, fikrî diyalog yolunu daima açık tutmak." Yeni Asya’daki tutarlılığ­ın diğer gazetelere örnek olmasını dileyen Bumin, sözlerini şöyle tamamlamış­tı: “Yeni Asya'nın "diyalog"a çağıran bu tutarlı yayını -dileriz- "muhafazakâ­r" refiklerin­e örnek olur. Örnek olur da, neden söz ediyor olursa olsun "söz"den bir zarar gelmeyeceğ­ine onlar da kanaat getirip iman eder.”

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? Kürşat Bumin, 25 Aralık 2005 tarihindek­i yazısında gazetemiz Genel Yayın Yönetmeni Kâzım Güleçyüz ve yazarlarım­ız Faruk Çakır ve Latif Salihoğlu’nun yazılarınd­an örnekler paylaşmışt­ı.
Kürşat Bumin, 25 Aralık 2005 tarihindek­i yazısında gazetemiz Genel Yayın Yönetmeni Kâzım Güleçyüz ve yazarlarım­ız Faruk Çakır ve Latif Salihoğlu’nun yazılarınd­an örnekler paylaşmışt­ı.
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye