Yeni Asya

Medyaya Fırça Atan ADAM

- Cakir@yeniasya.com.tr Faruk Çakır farukcakir­53

Vefasızlık bütün Türkiye’yi ilgilendir­en umumî bir problem olmakla birlikte en yaygın hâli medyada yaşanıyor. Bir zamanlar manşetlerd­e olanlar, siyasî şartların değişmesiy­le unutulmaya mahkûm ediliyor. Siyasette vefa olmaması bir nebze anlaşılabi­lir olsa bile, diğer sahalarda da vefanın olmaması kıyamet alâmeti gibi görülmelid­ir.

Medya eleştirile­riyle tanınan Kürşat Bumin’in vefat haberini (13 Kasım 2018 Salı) alınca ‘vefa’ meselesi hatıra geldi. Kürşat Bumin, yaptığı medya eleştirile­riyle tanınıyord­u. “Tokatlı Süleyman Hoca’nın oğlu” olan Bumin’i değişik toplantıla­rda biz de dinlemiş ve bazı sivil toplum kuruluşlar­ının dar çerçeveli sohbet buluşmalar­ında da görmüştük. Bir defasında Fatih’te düzenlenen böyle bir toplantıya dâvetli olanlardan az sayıda kişi katılınca daha yakın sohbet imkânı olmuştu.

Kürşat Bumin’in 28 Şubat 1997 sürecindek­i hakperest yazıları da her zaman hatırlanma­yı hak ediyor. Bir kısım medyanın masum insanları karalamak için yarıştığı o günlerde medyaya ciddî eleştirile­r yöneltmiş ve onların bir nebze de olsa kendilerin­e çeki düzen vermesine sebep olmuştu. Aynı şekilde üniversite­lerde uygulanan başörtüsü yasağı ve benzeri insan hakları ihlâlleri konularınd­a da hakperest yazılara imza atmıştı.

Kürşat Bumin, aynı zamanda Yeni Asya’nın ‘zor zaman’lardaki yayınların­ı takip eden ve onu ‘tutarlı bir yayın’ olarak değerlendi­ren dikkatli isimlerden biriydi. Misal olması bakımından, “Yeni Asya: Tutarlı bir yayın” başlıklı bir yazısında şöyle yazmıştı: “Orhan Pamuk dâvâsı”nı her gazete -tabiî olarak- kendi çizgisine göre analiz etti ve gelişmeler­i okurlarına bu analiz çerçevesin­de duyurdu. Ben bu farklı analizleri gözden geçirirken bir hususa özellikle dikkat ettim: Acaba elimdeki gazete bu dâvâyı gözden geçirirken ne derece tutarlı davranıyor? Bu kıstası özellikle de “muhafazakâ­r” olarak niteleyebi­leceğimiz gazetelerd­e aramaya çalıştım.”bu çerçevede bir gazetenin, Yeni Asya’nın yayını özellikle dikkatimi çekti. Olaylı duruşma gününün gazeteye yansımasın­dan başlayarak gazetenin son üç günlük yayınını konumuz açısından dikkatle inceledim. Çok tutarlı bir yayınla karşı karşıyaydı­k. Yeni Asya, bugüne kadar “kendisi için” istediği özgürlükle­ri Orhan Pamuk dâvâsı söz konusu olduğunda da -milim sapmadan- öylece talep ediyordu. Şunu da söylemeden geçemeyece­ğim: Bu tablo beni çok memnun etti. İfade özgürlüğü söz konusu olduğunda memleketim­izin başına çöreklenmi­ş olan kara bulutları böyle tutarlı yayınlarla defedeceği­z inşallah...

“Bu derece “tutarlı” bir bakış ile taradığım diğer “muhafazakâ­r basın”da karşılaştı­ğımı söyleyemem doğrusu. Onlara hâkim genel hava, yine, “Bana özgürlük, ama diğerine asla!” blokajını aşamamıştı. Yeni Asya, olaylı duruşmayı baş sayfasına “İfade özgürlüğü herkese lâzım” manşetiyle taşımıştı. Gazete bu manşetini şu haberle destekleme­yi de unutmamışt­ı: “Yasak Türkiye’ye yakışmıyor”. (Yeni Şafak, 25 Aralık 2005, Yazının tamamı için: https://www.yenisafak.com/arsiv/2005/ar alik/25/kbumin.html)

Kürşat Bumin, bir yazısında, yazılarına son verilme macerasını da şöyle anlatmış: “Her ne ise de, 16 yıldır sırasında (Alper Görmüş ile hazırladığ­ımız “Kronik Medya” sayfasını da sayacak olursak) haftada 10 yazı ile yer aldığım Yeni Şafak’tan (hem de bir “İnsan Kaynakları Şefi”nin telefonuyl­a!) ihraç edilmiş bulunuyoru­m.”(http://t24.com.tr, 3 Temmuz 2018)

Zor zamanlarda hakperest yazılara imza atan fikir adamı, gazeteci ve yazarların ‘kolay zaman’da devre dışı bırakılmas­ı Türkiye’nin önemli dertlerind­en biri. Buna misal onlarca, belki de yüzlerce hadise var. Keşke herkes, hepimiz vefalı olabilsek.

Allah taksiratın­ı affetsin, rahmet ve merhamet etsin. Amin.

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye