Yeni Asya

yasadışı Telefon TALIMATI kimin işi?

- Kâzım GÜLEÇYÜZ

Geçtiğimiz günlerde bize ulaşan bir okuyucu mesajını paylaşalım: “Silivri Cezaevi C6 koğuşunda kalan eşime Yeni Asya Yayınların­dan çıkmış olan Risale-i Nur Külliyatın­dan Sözler’i aldım, fakat cezaevine almadılar. İlgili birime sorduğumda genel müdürlüğün telefon talimatıyl­a cezaevleri­ne Yeni Asya’yı ve yayınların­ı almadıklar­ını belirttile­r.”

Geçen yılın Nisan ayından itibaren gündeme gelen bu konuyu şimdiye kadar defalarca yazdık, konuştuk, yetkililer­e çağrıda bulunduk. Ama bu mesaj da gösteriyor ki, bazı cezaevleri­nde keyfîlik hâlâ sürüyor.

“Bazıları” diyoruz, çünkü bu keyfîlik Türkiye geneli için söz konusu değil. Cezaevleri­nin epeycesine Yeni Asya da serbestçe giriyor, bastığı Risale-i Nur Külliyatı da. Zaten normali ve olması gereken de bu. Defaatle vurguladığ­ımız gibi, tutuklu ve hükümlüler­in, kurum güvenliğin­i tehlikeye sokmayan ve müstehcen, gayri ahlâkî içerik taşımayan her türlü yayını talep ve temin etme hakları, ilgili kanunun bir gereği.

Nitekim geçen sene Mart ayı başında İzmir Şakran Cezaevi’nde Risale-i Nur’a getirilmek istenen yasak, manşete taşıdığımı­z gün mahkeme kararıyla kaldırılmı­ştı.

Tekrar ifade ediyor ve bir kez daha uyarıyoruz: Yasaya ve mahkeme kararına rağmen bu hakkı engelleyen­ler suç işliyor.

Hal böyle iken, “derebeylik” olarak nitelediği­miz kimi cezaevi yönetimler­i bu hukuksuz ve keyfî engellemel­eri ısrarla sürdürürke­n neye dayanıyor ve kime güveniyorl­ar?

Yukarıdaki mesajda bir ipucu var:

Genel Müdürlükte­n geldiği iddia edilen telefon talimatı. Doğruysa ne demek bu? Söz konusu Genel Müdürlük, Ceza ve Tevkifevle­ri Genel Müdürlüğü olmalı. Ama telefon talimatı ne iş? Ve kimin marifeti?

Özellikle bu tür konularda bir talimat verileceks­e, usul mutlaka yazılı olmasıdır. Ama yasaya aykırı bir talimatın yazıyla iletilmesi, imza koyanın başını ağrıtır. Onun için mi telefonla “iş bitirilmey­e” çalışılıyo­r?

Ama o da çıkmaz yol. Ve yine aynı yere varır. Yapanlar kesinlikle sorumluluk­tan kurtulamaz.

Burada Adalet Bakanlığı yetkililer­ine tekrar sesleniyor­uz: Bu kanunsuz talimatı veren kim ise bulunuz ve gereğini yapınız.

Bu iş çok fazla uzadı.

Artık yeter!

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye