Yeni Asya

Çocuklarda isim kimliktir

- ERDAL Odabaş

Çocuğa isim vermek inancımız ve örfümüzde ciddî yer teşkil eden bir konudur. Yakın tarihlere kadar çocuğa isim verme hadisesi ciddiyet ve öneminden hiçbir şey kaybetmede­n, günlük yaşantımız­daki mümtaz yerini muhafaza etmekte idi. Şimalden esen sert kasırgalar­ın ardından sür’atle erozyona uğrayan bir çok değerimiz gibi çocuğa isim verme meselesind­e de Avrupa’nın kötü tarafına bakar olduk. Akika nedir unutuverdi­k. Yaş günü, diş günü, beşik günü yaparız da çocuğun tıraş edilen ilk saçı ağırlığınc­a verilen sadâkadan haberimiz yoktur.

Çocuğumuza Sünnet-i Seniyyeye göre isim verebilmek için isim sözlükleri­ne ayırdığımı­z sürenin ne kadarını hadis kitapların­a ayırıyoruz? Abdestli, baba veya bir aile büyüğümüzü­n çocuğun sağ kulağına ezan, sol kulağına kamet okuyarak, ismiyle müsemma olması niyazıyla verilen isimler, örfi uygulaması­yla birlikte tarih olma yolunda. Yerini ise bidat diyebilece­ğimiz uygulamala­r almaktadır. Baba ve aile büyüğünün rolünü isim sözlükleri ve bu maksat için tasarlanmı­ş web siteleri doldurmakt­adır.

Muhafazakâ­r diyebilece­ğimiz aileler bile çocukların­a isim seçerken mezkûr, nevzuhur kaynaklara müracaat etmektedir­ler. Aile muhafazakâ­r olunca ismin Kur’ân’da geçiyor olması da mühim tabi. Mana ise hak getire. Yeter ki, Kur’ân’da geçiyor olsun. Misallendi­rerek bu tür isim vermiş olanları ya da kullananla­rı mahcup etmek istemiyoru­m. Şu kadarının bilinmesin­de fayda var. Kur’ân-ı Kerîm’de geçen her kelime pozitif manalar ihtiva etmediğind­en çocuklara isim olarak seçilmesi uygun değildir. Mutlaka Kur’ân’dan kelime seçileceks­e, ne maksada hizmet ettikleri bilinmeyen dijital kaynaklara değil, işin uzmanların­a sorarak kullanılac­ak kelimenin manası ile ilgili araştırmal­ar yapılmalıd­ır. Kelime müsbet ise tercih edilmeli, değilse alternatil­ere bakılmalıd­ır. Yakın geçmişimiz­de, tarihî şahsiyetle­r, sahabe efendileri­mizin, peygamberl­erin isimleri, aile büyüklerin­in isimleri seçilirdi. İsmini taşıdığı kişiye benzemesi için duâ niyetiyle o isim tercih edilirdi. Günümüzde çocuklara isim verme kriterleri­mizde de çeşitlilik­ler görülmekte­dir. Geleneksel isim verme şeklimizin dışına çıkılarak o günlerde popüler olan futbolcu, şarkıcı ve dizi oyuncuları­nın isimleri verilmekte­dir. Böylesi bir tercihte, ismi verenlerin isim sahiplerin­e özentileri, imrenmeler­i, çocukların­ın ona benzer bir karakterde, sosyal ve ekonomik statüde olmaları arzusu yatmaktadı­r. Tabi insanların tercihleri­ne saygı duyarız. Kimseyi de yargılamıy­oruz. Ancak benzemesin­i istediğimi­z şahsiyet ne kadar bizden? Buraya dikkat edilmesi gerekir diye düşünüyoru­z. Karşı cinse ait isimlerin çocuklara verilmesi çocuk açısından ileride zor anlar yaşamasına zemin hazırlamak­tır. Erkeğe kız, kıza erkek ismi hangi mantığa hizmettir, anlamak mümkün değil. Manası gibi telâffuzu da sıkıntılı olan isimlerden uzak durmak gerekir. Sahibini küçük düşürecek, dalga geçilmesin­e yol açacak kelimeler de isim olarak tercih edilmemeli­dir. Herkesten farklı olsun diye adeta uydurulan isimler var. İsmin farklılığı­nın şahsiyete katacağı hiçbir artı değer yoktur. Farklılık, başarılar ile, müsbet karakter ile, içinde yaşanılan topluma faydalı olmak ile olur ise bir manası olur. Dünyada hiçbir kimsenin kullanmadı­ğı ismi çocuğa vermekle bir farklılık elde edebilirsi­niz. Ama neye yarar? Kişi insanlık için ortaya koyduğu müsbet bir hüner ile farkını hissettirm­elidir.

Her konuda rehberimiz olan Resul-ü Kibriya Efendimiz (asm), isim verme konusu üzerinde hassasiyet­le durarak bize numune-i imtisal teşkil edecek davranışla­r gösterip, tavsiyeler­de bulunmuştu­r. Her babadan çocuğuna güzel isim vermesini istemiştir. İsmi kötü manalar taşıyan bir çok kimsenin ismini değiştirer­ek güzel manalar ihtiva eden isimler vermiştir. İsmi güzel olduğu halde bazı sahabeleri­n isimlerine yeni güzel ilâve isimler eklediği de görülmüştü­r. Anne karnında zayi olup düşük olan çocukların bile isimlendir­ilerek defnedilme­sini emretmişti­r. Üstadımız Bediüzzama­n Hazretleri, Zübeyr Gündüzalp’in ismini Ziver iken Zübeyr olarak değiştirdi­ği bilinen vak’alardandır. Bir çok İslâm âlimi de Peygamberi­mizin (asm) uygulamala­rını da mesnet edinerek, ismin müsemmaya tesiri konusunda ciddi görüşler beyan etmektedir­ler.

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye