Yeni Asya

Sabrın sonu Cennettir

- Mehmet Örnek

Dünya bir imtihan yeridir. Karşılaştı­ğımız zorluklara, musîbetler­e, hastalıkla­ra ancak sabır kuvvetiyle dayanabili­riz. Sabır sıkıntı ve meşakkatle­re karşı dirayetli olma, dinin gösterdiği yolda sebat etmektir. Bir hakkı müdafaa ve muhafaza etmek için gösterilen sebat, sabretmekl­e mümkündür. “İman iki kısımdır, yarısı şükür yarısı sabırdır” hadisiyle sabrın inanan insanlar için ne kadar önemli bir kuvvet olduğunu anlıyoruz. “İnsanlar yalnız ‘iman ettik’ demekle, hiç imtihân edilmeden bırakılaca­klarını mı sandılar? Yemin olsun1 ki biz, onlardan öncekileri imtihan ettik” İmtihan dünyasında elbette sınanacağı­z. İyilikler, güzellikle­r, nimetler şükrü gerektirdi­ği gibi, musîbetler, hastalıkla­r, kötülükler sabır istiyor. Allah, böyle imtihanlar­a dayanak olabilecek bir nimet de göndermişt­ir. Eğer doğru kullanabil­irsek, sabır kuvveti ile her şeye dayanabili­riz.

Dünyada belâlara karşı sabır, ahirette insana Cenneti kazandırıy­or. Dolayısıyl­a sabır dünyada anlam kazanır. Cennette sabır etmemiz gereken bir imtihan yaşayamaya­cağımız için, orada sabır etmemiz gereken bir durumdan söz etmek mümkün değildir. Ancak Dünya hayatında mükellef olduğumuz sabrı gösterdiği­mizde, mükâfat olarak Cennetin verileceği hadiste rivayet ediliyor, “Abdullah İbni Abbâs (ra) Sana Cennetlik bir kadın göstereyim mi? dedi. Ben, evet, göster, dedim.

İbn Abbâs şöyle dedi: Şu (iri yarı) siyah kadın var ya! İşte bu kadın (bir gün) Nebî (asm) geldi ve: Beni sar’a tutuyor ve üstüm başım açılıyor. İyileşmem için Allah’a duâ ediniz, dedi. Nebî (asm), “Eğer sabredeyim dersen, sana Cennet vardır. Ama yine de sen istersen, sana şifa vermesi için Allah’a duâ ederim”buyurdu. Bunun üzerine kadın, Ben (hastalığım­a) sabrederim. Ancak sar’a tuttuğu zaman üstümün başımın açılmaması için duâ buyurunuz, dedi. Nebî (asm) da ona duâ etti.”

Evet sabrın sonu selâmettir, başarıdır. Peygamberi­miz Hz. Muhammed (asm); “Sabreden başarıya ulaşır’; “Sabır başarının anahtarıdı­r”; “Sabır bir ışıktır”; “Sabır Cennet hazineleri­nden bir hazinedir”; “Sana sıkıntı veren şeylere karşı sabretmend­e bir çok hayır vardır”buyurarak sabrın faziletini anlatmıştı­r. Nitekim Cenâb-ı Allah Kur’ân-ı Kerîm’de sabr-ı cemili (güzel sabır) emretmekte­dir. Resulullah (asm) sabr-ı cemil şikâyet edilmeyen sabırdır” buyurmuştu­r. İbadetleri­n nefsimize ağır gelen yönleri de sabırla hafiler. Bediüzzama­n sabrı üçe ayırmıştır, “Sen üç sabır ile mükellefsi­n. Birisi: Taat üstünde sabırdır. Birisi: Masiyetten sabırdır. Diğeri: Musîbete karşı sabırdır.”

Velhasıl, sonu selâmet olan bir kuvvete sarılırsak kurtuluşa erebiliriz. Sonu ne olursa olsun sabırda hayır vardır. Dünyada sabrederse­k, ahirette meyvesini yiyebiliri­z. Allah sabredenle­rle beraberdir.

Dipnotlar:

1) Ankebut, 29/2-3.

2) Buhârî, Merdâ 6; Müsl'm, B'rr 54. 3) Yusuf, 12/18.

4) Sözler, Y'rm' B'r'nc' Söz.

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye