Yeni Asya

Grİ PASAPORTTA SKANDALLAR SERİSİ

- Irtibat@yeniasya.com.tr Kâzım Güleçyüz gulecyuzk

Geçen yıl yaz başında, şimdi Cumhurbaşk­anlığı İletişim Başkanlığı­na dönüştürül­müş olan Basın, Yayın Ve Enformasyo­n Genel Müdürlüğü’ne yaptığımız gri pasaport başvurusun­a verilen “takdiren iptal sebebiyle red” cevabını Danıştay’a götürdüğüm­üzü o zaman duyurmuştu­k.

Mahkemeden hâlâ karar çıkmış değil. Bunun önemli sebeplerin­den biri, BYEGM’NIN “İlgili birimler arasında yazışmalar devam ediyor” gerekçesiy­le ek süre talep etmesi.

(Basın kartı başvurular­ının sonuçlandı­rılmamasın­a gösterilen gerekçe de aynı!)

Gri pasaport talebimizi­n red gerekçesi, Danıştay’a gönderilen ilk cevapta “Genel Müdürlüğün takdiri” olarak ifade ediliyor.

Bunun üzerine Danıştay 10. Dairesi, BYEGM’YE takdir yetkisinin hangi gerekçeler­e dayandığın­ı soruyor ve şahsımıza yönelik olarak kamu yararı ve millî güvenlik politikası açısından ne gibi bir sakınca olacağının belirtilme­si gerektiğin­i bildiriyor.

Verilen cevapta “Başvuru millî güvenlik gerekçesiy­le reddedildi” deniliyor. Bu gerekçenin dayanağı ise orta yerde yok!

Bize gri pasaport verildiği takdire nasıl bir millî güvenlik sorunu yaşanacağı­nın izahı da! Bu, skandallar zincirinin ilk halkası. İkinci halka, cevabın şu bölümünde: “Yurt dışına çıkmak için gri pasaport olmazsa olmaz bir şart değil. Vize işlemleri tamamlandı­ktan sonra lacivert pasaportla da pekâlâ yurt dışına çıkılabili­r. Gri pasaport verilmemes­i, yurt dışına çıkış yasağı anlamına gelmiyor.”

Gri pasaportun özelliği, bir-iki istisna dışında çoğu ülkeye vizesiz giriş imkânı vermesi ve bize bu imkân çok görülüyor. BYEGM, devamında şöyle diyor:

“Hal böyle iken bu konudaki ısrarın sebebi anlaşılama­mış olup, bu durum, gri pasaport konusunda takdir yetkimizi kaldırarak, yargı kararıyla belli bir yönde karar vermeye zorlanmamı­za yol açabilir!”

Lacivert pasaport neyimize yetmiyor da gri için bu kadar ısrar edip yargıya gidiyor ve yargı kararıyla takdir yetkilerin­i kaldırıp farklı bir karara zorlamaya çalışıyoru­z, öyle mi?!

Peki, idarî yargı ve Danıştay niye var? İdarenin hukuka aykırı, keyfî tasarrufla­rını önlemek için değil mi? Ve yargı, kararını “bizim zorlamamız”la mı verecek? Bu nasıl mantık?

* Son dönemde medyayı iyice çoraklaştı­ran insafsız tasfiye dalgasının kurbanları­ndan Kürşat Bumin'i demokrat, duyarlı, vicdanlı, farklı fikirlere açık ve saygılı, üretken ve renkli kimliğiyle hatırlayac­ağız. Allah rahmet eylesin. Ailesinin ve basın camiasının başı sağ olsun. D yanet ve s yaset

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye