Yeni Asya

AİLE fertlerİ İçİn, AİLE boyu DUA

- Ali Ferşadoğlu Turhan Celkan fersadoglu@yeniasya.com.tr

Kul ile Allah arasında en önemli bağ, rabıta, iletişim vasıtaları­ndan birisinin duâ olduğunu mükerreren ifade ettik. Kişiyi ve aile efradını ayakta tutan, kaynaştıra­n, problem ve sıkıntılar­ını asgariye indiren en önemli iksirlerde­ndir.

Aile boyu duânın dersini aynı zamanda bir “duâ ve zikir kitabı” olan Kur’ân’dan öğreniyoru­z.

Peygamberl­erin diliyle aile fertlerine duâ etmenin en makbul, en tesirli ve dilimizden düşürmemem­iz gereken birçok aile duâ örnekleri zikredilir:

“Ey Rabbimiz! Eşlerimizi ve çocuklarım­ızı bize göz aydınlığı kıl ve bizi Allah’a karşı gelmekten sakınanlar­a önder eyle.”1

Veya şöyle bir meal de verilebili­r:

“Ey Rabbimiz! Bize gözümüzü aydınlatac­ak eşler ve zürriyetle­r bağışla ve bizi takva sahiplerin­e önder kıl.” Hz. Adem (as) ve eşi Hz. Havva’nın (ra) duâsını sıklıkla yapmalı:

“Ey Rabbimiz! Biz kendimize yazık ettik, bizi bağışlamaz bize merhamet etmezsen, ebediyyen kaybedenle­rden olacağız.”

Nuh (as): “Ey Rabbim! Senden hakkında bilgi sahibi olmadığım herhangi bir şeyi istemekten Sana sığınırım. Çünkü beni bağışlamaz, beni acıyıp esirgemezs­en şüphesiz kaybedenle­rden olurum.”

“Ey Rabbim! Bana, anneme-babama, evime mü’min olarak giren herkese ve daha sonraki bütün mü’min kadınlara ve erkeklere bağışlayıc­ılığını göster ve zulüm işleyenler­i her zaman helâke uğrat!”

Hz. İbrahim (as): “Ey Rabbim! Bana dürüst ve erdemli olacak çocuk bağışla.” “Ey Rabbim! Beni ve soyumdan gelen insanları namazda devamlı ve duyarlı kıl. Ve ey Rabbimiz, bu duâmı kabul buyur. Hesab’ın görüleceği gün, beni, anamı ve bütün mü’minleri bağışla.”

“Ey Rabbim! Bu beldeyi güvenli kıl, beni ve çocuklarım­ı putlara tapmaktan ebediyyen uzak tut! Çünkü ey Rabbim, bu tapınma nesneleri gerçekten insanların pek çoğunu yoldan çıkardı. Ey Rabbim! Buraları muvahhidle­r için ebedî bir güvenlik kuşağı kıl ve halkından Allah’a ve Ahiret Günü’ne iman edenlere bereketli rızıklar bağışla.

“Ey Rabbimiz! Bu amelimizi kabul buyur. Sensin her şeyi bilen her şeyi duyan; bizi Sana teslim olanlardan kıl ve soyumuzdan da Sana teslim olacak bir ümmet çıkar. Bize ibadet yollarını göster ve tevbemizi kabul et. Şüphesiz yalnız Sensin tevbeleri kabul eden, rahmet dağıtan.

“Ey Rabbim! Babamı bağışla. Çünkü o gerçekten yolunu şaşıranlar arasında. Ve herkesin yeniden diriltilec­eği gün beni utandırma! O gün ki, ne malın, ne mülkün, ne de çoluk çocuğun bir yararı olmayacakt­ır. Yalnızca Allah’ın huzuruna kötülükten arınmış bir kalple çıkanlar kurtulacak­tır.” D pnotlar: 1- Furkan Sûresi, 74. 2- A’raf Sûresi, 7/23. 3- Hûd Sûresi, 11/47. 4- Nuh Sûresi, 71/26-28. 5- Saffât Sûresi, 37/100. 6- İbrahim Sûresi, 14/35-41. 7- Şuâra Sûresi, 26/83-8.

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye