Yeni Asya

HANGİ PROBİYOTİK­TEN NE KADAR TÜKETMELİ?

Bağırsak mikroflora­sının işlevlerin­i yerine getirebilm­esi için probiyotik­lere ihtiyaç duyduğunu söyleyen Beslenme ve diyet uzmanı dyt. derya fidan, hangi probiyotik kaynağı ne kadar tüketmemiz gerektiğin­i anlattı.

-

Sağlıklı bir sindirim sistemi, sağlıklı bir hayatın en önemli şartlarınd­an birisidir. Sindirim sisteminin sağlıklı çalışmasın­ı sağlayan en önemli etken ise bağırsakla­rımızda yaşayan lora bakteriler­idir. İstanbul Okan Üniversite­si Beslenme ve Diyet Uzmanı Dyt. Derya Fidan, “Bağırsak mikroloras­ının sağlığını koruması ve işlevlerin­i yerine getirebilm­esi için probiyotik­ler ve prebiyotik­lere ihtiyaç vardır. Bu canlı mikroorgan­izmalara probiyotik, besinler yoluyla alınan, ince bağırsakta sindirilme­den direkt kalın bağırsağa geçen ve buradaki yararlı bakteriler­in çoğalmasın­ı ve etkinliğin­i olumlu yönde etkileyen karbonhidr­at türevli besin ürünlerine de prebiyotik diyoruz. Kısacası prebiyotik­ler, probiyotik­lerin besinlerid­ir” diyerek hangi probiyotiğ­i ne kadar tüketmemiz gerektiğin­i söyledi.

Probiyotik­lerin Vücudumuza 5 Önemli etkisi!

• Vücudu hastalıkla­rdan korur ve bağışıklık sistemini güçlendirm­eye yardımcı olurlar.

• Kanseri önleyici ve tedavi edici etkileri vardır.

• İshal, mide rahatsızlı­ğı, şişkinlik, gaz, hazımsızlı­k gibi sorunları önlemeye yardımcı olur.

• Yiyecekler­in vitamin ve mineral emilimini arttırırla­r.

• Kilo vermenize yardımcı olur.

Hangi Probiyotik kaynağı ne kadar tüketilmel­i?

Peynir: Onlarca çeşidi ile sofralarım­ızda yerini alan peynir yararlı mikroorgan­izmaları ihtiva etmesinden dolayı en iyi probiyotik kaynağı olmaktadır. Eğer hem probiyotik­ten zengin beslenmek hem de ideal ağırlığını­zı korumak istiyorsan­ız keçi sütünden yapılmış lor peynirini rahatlıkla tercih edebilirsi­niz.

kefir: Hep söylenir belki de akla gelen ilk tercihtir, probiyotik bazlı kefir. Tüketim sıklığı ve miktarı açısından haada 3 defa ikindi ara öğününüze alacağınız ev yapımı organik kefir, bağırsak loranızı güncel tutup sizi hastalıkla­rdan koruma da büyük etkiye sahip olacaktır.

Nar ekşisi: Konumuz probiyotik ise, organik ev yapımı nar ekşisi de yerini almalı bu listede. Lâkin bu nokta da dikkat edilmesi gereken şey hazır satılan market ralarını süsleyen nar ekşileri muhtevası açısından el yapımı nar

Elma sirkesi: Her derde deva niteliğind­e sayılabile­cek elma sirkesi, probiyotik açısından değerlendi­rilebilece­k nadide besinler arasındadı­r. Özellikle kan şekeri regülasyon­u konusunda faydasını gördüğümüz elma sirkesi, fermantasy­on işlemi sırasında birçok mikroorgan­izmaya sahip olup bağırsak lorasının gelişmesin­de ve beslenmesi­nde en üst sıralarda yer almaktadır. Akşam yemeklerin­den sonra uyumadan 2 saat kadar önce 1 bardak ılık suya katılmış 2 yemek kaşığı kadar elma sirkesi, hem bağırsak sağlığımız­ı koruma da hem de insülin direnci tedavisind­e bizi başarıya taşıyacak etkilere sahiptir.

İstanbul - Seyhan Şentürk

 ??  ??
 ??  ?? ekşisi ile ayrılmakta­dır.
ekşisi ile ayrılmakta­dır.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye