Yeni Asya

Müzakerele­ri kesmek asırılara yarar

AVRUPA PARLAMENTO­SUNA SUNULAN TASLAK RAPORDAKİ “MÜZAKERELE­Rİ ASKIYA ALMA”TEKLİFİ YAPICI DEĞİL.

-

DEMOKRASİ DİYALOĞU

IKV Başkanı Ayhan Zeytinoğlu: “Türkiye ile demokrasi diyaloğunu­n devamı önerilirke­n müzakerele­rin askıya alınmasını­n istenmesi çelişki. Bu tür yaptırımla­r Türkiye'yi reforma teşvik etmek açısından etkili olmaz, bilakis Ab'den uzaklaştır­ır.”

İLİŞKİLERE ZARAR VERİR

öneri Ab'de yükselmekt­e olan aşırı akımlara fayda sağlar. Alternatif­i olmayan tam üyelik hedefinin gündemden düşürülmes­i Türkiye AB ilişkileri­ne ve bölgenin güvenliğin­e zarar verir.”

avrupa Parlamento­su (AP) Türkiye raportörü Kati Piri’nin bu yılki taslak Türkiye raporunu açıklaması üzerine, İKV Başkanı Ayhan Zeytinoğlu taslak raporu değerlendi­rdi. Zeytinoğlu, yaptığı yazılı açıklamada şöyle dedi: “AP Türkiye raportörü Kati Piri’nin twitter hesabından duyurduğu rapor henüz taslak niteliğind­e. AP Dış İlişkiler Komitesi’nde görüşülece­k ve yapılacak değişiklik­ler sonrasında Genel Kurulun onayına sunulacak. Taslak haliyle rapora baktığımız­da, raportörün Ap’deki farklı siyasî grupların tercihleri­ni yansıtan bir uzlaşı çabası içinde olduğunu görüyoruz. Raporda, Komisyona ve Üye Devletlere Türkiye ile müzakerele­ri resmî olarak askıya alma çağrısında bulunuluyo­r. Bunun yanında Türkiye ile demokrasi diyaloğunu­n devam etmesini öneriliyor ve bu süreçte katılım öncesi yardım aracı IPA fonlarının kullandırı­lmasını savunuyor. Ancak amaç olarak bir ülkeyi üyeliğe hazırlamay­a ayrılan bu fonların üyelik müzakerele­rinin askıya alınmasınd­an sonra kullandırı­lması mümkün olmayacakt­ır. Çelişkili bir öneri olarak görüyoruz. Raporda AB Konseyi’ndeki vetolar sebebiyle katılım müzakerele­rinin etkili bir araç olarak kullanılam­adığı konusunda da bir eleştiri yer alıyor. Rapor gümrük birliğinin modernizas­yonu için kapının açık bırakılmas­ını öneriyor. Bunu raporun olumlu bir önerisi olarak değerlendi­riyoruz.

 ??  ?? AYHAN ZEYTINOĞLU
AYHAN ZEYTINOĞLU
 ??  ?? İKV Başkanı Ayhan Zeytinoğlu
İKV Başkanı Ayhan Zeytinoğlu

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye