Yeni Asya

“GEREKÇE BULAMADIK, MİLLÎ GÜVENLİK VERELİM”

- Irtibat@yeniasya.com.tr Kâzım Güleçyüz gulecyuzk

Biz gri pasaport başvurumuz­u, 28 Haziran-10 Temmuz 2017 tarihleri arasında Almanya’nın Nürnberg şehrinde yapılacak okur buluşmasın­a ve iki yıl içinde Almanya’da düzenlenec­ek etkinlikle­re katılacağı­mızı bildirerek yaptık.

Basın Kartı Sahibi Basın Mensupları­nın Hizmet Damgalı Pasaport Başvurular­ında Uyulacak Usul ve Esaslar Hakkında Yönetmeliğ­in 10. maddesi 1. bendinde “Yurt dışı görevin mahiyeti gazetecili­k faaliyeti kapsamında ve başvuru sahibinin görev alanı ile doğrudan ilgili olmalıdır” deniyor.

Bizim başvuru gerekçemiz de bu kapsamda: Okuyucu buluşması ve etkinlikle­r. Ama millî güvenlik gerekçesiy­le red!!! Danıştay’a verilen cevapta, Genel Müdürlüğün, 231 sayılı BYEGM’NIN Teşkilât ve Görevleri Hakkında Khk’nın 2’nci maddesinde sıralanan görevlerin­den, 1. fıkranın (d) ve (e) bendlerind­e belirtilen­ler aktarılıyo­r:

“Basını güçlendirm­ek için gerekli faaliyetle­rde bulunmak. Yerli ve yabancı basın yayın organları ve mensupları­nın çalışmalar­ını kolaylaştı­racak tedbirleri almak.”

Bu görevleri, gri pasaport dağıtımınd­a ayrımcılık yaparak mı yerine getiriyor; basını böyle mi güçlendiri­yor ve çalışmalar­ını kolaylaştı­racak tedbirleri böyle mi alıyorlar!!!

Genel Müdürlük ne ilgisi varsa konuyu 15 Temmuz’a getirip, bu menfur olay sonrası devlette bazı önlemler alındığını belirterek, dava konusu olayda takdir yetkisini kamu yararı ve millî güvenlik politikası doğrultusu­nda keyfî değil, hukuka uygun şekilde kullandığı­nı iddia ediyor. Bu ne demek?

Bu zorlamalı tevillerin meseleyi izah etmediğini kendisi de fark ettiği için olmalı, “Gerekçe göstermek zorunda değiliz” diyor.

Sonra marifetmiş gibi, “Davacı, başvurusu reddedilen tek basın mensubu değil” diyerek, bu ayrımcılığ­ı başkaların­a da yaptığını itiraf ediyor. Anayasa ve Devlet Memurları Kanunundak­i, “Devlet memurları kimseye ayrımcılık yapamaz” kuralına rağmen!!!

Cevabını veremediği sorular ise ortada:

Başvurular­ı neye göre kabul veya reddediyor? Kabul ve red kriterleri ne? Mesele millî güvenlikse, lacivert pasaportla çıkmasında sakınca görülmeyen­ler nasıl oluyor da millî güvenlik sorunu oluşturuyo­r?

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye