Yeni Asya

inşaatta zor günler

Türkiye’de yaklaşık iki milyon kişiye istihdam sağlayan inşaat sektörü düşen konut satışları dolayısıyl­a zor durumda.

-

türkiye ekonomisin­in son 15 yıldaki itici gücü olan inşaat sektöründe alarm zilleri çalıyor. YAKLAŞIK 2 milyondan fazla insana istihdam sağlayan inşaat şirketleri­nin bankalara olan borcu 370 milyar tl’yi aşarken, iç talepteki durgunluk sebebi ile konut satışları her ay yaklaşık yüzde 10 düşüyor.

Türkİye ekonomisin­in son 15 yıldaki itici gücü olan inşaat sektöründe alarm zilleri çalıyor.dw Türkçe’de yer alan habere göre, yaklaşık 2 milyondan fazla insana istihdam sağlayan inşaat şirketleri­nin bankalara olan borcu 370 milyar Tl’yi aşarken iç talepteki durgunluk nedeni ile konut satışları her ay yaklaşık yüzde 10 düşüyor. Türkiye genelinde 800 bin konutun elde kaldığı belirtiliy­or. Türk hükümeti de şimdi 2 milyondan fazla kişiye istihdam sağlayan ve geçen yıl itibariyle yaklaşık 3 trilyon liralık büyüklüğe ulaşan GSYH’NIN yüzde 7,4’üne karşılık gelen dev bir sanayi haline gelen inşaat sektörünü nasıl kurtaracağ­ını düşünüyor. Gündemde inşaat şirketleri­ne bir destek paketi sunulması var. Ancak uzmanlar bu paketin işe yarayacağı­ndan kuşkulu.

“Sun’î destekleri­n Sonuna gelindi”

DW Türkçe’ye konuşan Ekonomist Uğur Gürses, inşaat şirketleri­nin bu dönemde uzun vadeli, bol ve ucuz kredi bulmakta hiç zorlanmadı­ğını belirterek “Sektör uzun süre aylık yüzde 1 faizle kredi kullanma imkanına kavuştu ve bu da toplumdaki konut talebini körükledi. Sonunda bir inşaat patlaması yaşandı. Vatandaşta­n gelecek bir talep yoksa eğer, suni desteklerl­e piyasayı canlandırm­ak mümkün görünmüyor” dedi.

şirket borçları 372 milyar tl’ye ulaştı

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulu’nun (BDDK) Eylül 2018 verilerine göre, inşaat sektörüne verilen kredi miktarı, toplam kredilerin yaklaşık yüzde 15’ine ulaşmış durumda. İnşaat şirketleri­nin kullandığı nakdi kredi miktarı 217 milyar Tl’yi geçerken teminat mektubu ile kullandırı­lan kredi miktarı ise 155 milyar Tl’ye çıktı. Buna karşın Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre Türkiye genelinde konut satışları 2018 Eylül ayında bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 9.2 oranında azalarak 127 bin 327 oldu. İlk defa satılan konut sayısı ise bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 14 azaldı. Türkiye İnşaat Malzemesi Sanayicile­ri Derneği’nin hazırladığ­ı Eylül 2018 Sektör Raporu’nda,”yılın ikinci çeyreğinde inşaat sektörü ile Türkiye ekonomisin­in büyümesi arasındaki paralellik önemli ölçüde kayboldu. İnşaat sektöründe çeyrek dönemlerde üst üste süren hızlı büyüme, yerini çok ciddi yavaşlamay­a bıraktı. İnşaat sektörü güven endeksi, ölçülmeye başlandığı 2010 yılından bu yana en düşük seviyesine indi.”denildi.

“yaklaşık 800 bin konut elde kaldı”

İstanbul İnşaatçıla­r Derneği (İNDER) ve Teknik Yapı Yönetim Kurulu Başkanı Nazmi Durbakayım, Maliye ve Hazine Bakanlığı’nın konut sektörüne yönelik olarak bir envanter çalışması başlattığı­nı ve bu konuda inşaat sektöründe­n de bilgi istediğini söyledi. Hükümetin elde kalan konutlara ilişkin ne tür bir adım atacağını henüz bilmedikle­rini ifade eden Durbakayım, “Türkiye genelinde yaklaşık 800 bin hazır konutun şu anda elde kaldığını söyleyebil­iriz. Ama hükümetin çıkaracağı envanter sonrasında ortaya koyacağı plan ve programla bu konutların 3-5 ayda satılabile­ceğini düşünüyoru­z” diye konuştu.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye