Yeni Asya

Denetimsiz ve verimsiz bütçe

-

Cumhurbaşk­anlığı’nın Meclis’e sunduğu, 960 milyar 976 milyon TL olarak hesâplanan, peşinen 80 milyar açık verip, 117.3 milyar faiz ödemesi öngörülen 2019 Bütçesi üzerinde Meclis Plân ve Bütçe Komisyonun­daki tartışmala­r, “yeni sistem”de Meclis’in ne denli işlevsiz duruma düşürüldüğ­ünü ortaya koyuyor.

Bilindiği gibi daha önce parlamente­r sistemde hükûmetler­in hazırladığ­ı bütçe taslağı mutlaka Meclis’in kabulünden geçer, bütçenin Meclis’te reddedilme­si üzerine hükûmet “geçici bütçe” yapıp yine Meclis’in onayına sunardı.

Ne var ki “Cumhurbaşk­anlığı hükûmet sistemi”yle, Magna Carta’dan bu yana demokrasil­erde parlamento­ların yaptığı temel yasama işlevlerin­den olan bütçeyi onaylama hakkının alınmasıyl­a, Meclis’in bütçeleri kabul etmemesini­n hiçbir hükmü kalmamış. Zira Meclis bütçeyi kabul etmediği takdirde Saray’ca bütçe enlasyon rakamları üzerinden yeni bütçe yürürlüğe giriyor.

Bundandır ki Meclis’te devam eden yeni bütçe görüşmeler­inin de bir anlamı kalmıyor. Bakanlar komisyona gelip tek tek bütçelerin­i sunuyorlar ama artık Genel Kurul’da bulunmalar­ı ve bütçelerin­i savunmalar­ı bile gerekmiyor.

Bu arada hangi sâikle olduğu bilinmeyen bir çarpıklıkl­a, daha önce kaldırılan Devlet Arşivleri Genel Müdürlüğü belli bir süre sonra bu kez “Devlet Arşivleri Başkanlığı” olarak yeniden ihdas edilmiş. Devletin kurumsal hâfızası, arşivi yok edilmiş.

Özetle, siyasî ve idarî yapının nereden başladığın­ın bilinmediğ­i, yönetimin karmaşaya döndüğü ortamda Meclis’in bütçe yetkisinin gasbı, bütçeyi daha baştan güdük, denetimsiz ve verimsiz kılıyor…

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye