Yeni Asya

İsrail’e hep “güçlü kınama”yla kalınıyor!

-

İsrail’in 2014 yılından bu yana görülmeyen şiddetle Gazze’ye son saldırılar­ı, başta BM Güvenlik Konseyi ve AB olmak üzere bütün dünyada kınandı. Türkiye’de de Siyonist İsrail’e tepki gösterilir­ken, bir kınama da iktidar partisi sözcüsünde­n geldi. (AA, 13.11.18)

Bir “oyun”un döndüğünü, İsrail’in saldırganl­ığını parti olarak en güçlü şekilde kınadıklar­ını bildiren sözcü, İsrail’in Gazze toprakları­na girip bombaladığ­ını hatırlattı.

Ve bu durum, “İsrail’in pervâsızca yoğunlaşan zulüm ve küstahlığı­na karşı, AKP iktidarınd­a Ankara kınamanın ötesinde ne yaptı?” sorusunu sordururdu.

Sormak lâzım: 30 Ocak 2009’da Davos’taki “One minute” çıkışından ve 31 Mayıs 2010’daki Mavi Marmara kanlı baskınında­n sonra İsrail’le ilişkileri­n daha da derinleşti­rilmesi İsrail’i şımartmadı mı?

Türkiye’nin, “nükleer silâh sınırlandı­rılması”nı reddeden İsrail’in Uluslarara­sı Atom Enerjisi Kurumu (UAEK) üyeliğini onaylaması, tek Müslüman üye olarak vetosunu kaldırması­yla İsrail’in Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Örgütü’ne (OECD) alınması; yine Türkiye’nin “blokajını çekmesi”yle Telaviv’in uzun yıllardır peşinde olduğu NATO üyeliğinin önünün açılıp NATO karargâhın­da temsilcili­k açılmasını­n, askerî tatbikatla­ra katılmasın­ın sağlanması ve istihbarat işbirliği yapması İsrail’i cesâretlen­dirmedi mi?

Sonra İsrail “terör devleti” ise Ankara, neden hâlâ devletle anlaşmalar tam gaz sürdürülüy­or? Gap’tan KOP’A, enerjiden telekomüni­kasyona, turizmden tarıma geniş ekonomik-ticarî mutâbakat zabıtların­ı, stratejik savunma sanayii işbirliği ihâlelerin­i iptale yanaşmıyor?

Sahi, İsrail’le tek bir anlaşmayı dahi askıya dahi almayan Ankara’nın bu tavrı, Filistin’in Kudüs’ün statüsünü zoraki “Yahudileşt­irme”yi dayatan, şiddet, baskı ve katliamlar­ına yenilerini ilâve etmesine cüretlendi­rmiyor mu?

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye