Yeni Asya

Dünyada iffet, ahirette Cennet

- Süleyman Kösmene

S. B. Rumuzlu okuyucumuz: “İffet ne demektir? Hayatımıza neler getirir? İffetsizli­k nelere sebep olur?”

GENÇLİKTE İFFET, GÜNAHLARDA­N HİFFETTİR

İffet, sözlükte edep, haya, vakar, gözü tokluk, namusluluk, dürüstlük, şereflilik, ahlâklılık, izzet, haysiyet, haram malda gözü olmama, haramdan sakınma, helâlden başkasına istekli olmama ve hakkı olmayan şeye karşı müstağni olma hali gibi manalara gelir. Bu yönüyle iffet günahlara karşı fıtrî bir tövbe halidir ve hafiflemek­tir, yani hiffettir.

Bir ahlâk terimi olarak ise iffet, arzularını, iştihaları­nı, isteklerin­i, şehvet ve tutkuların­ı aklın ve şeriatın kontrolüne vererek, kendine hakim olmak demektir.

İffetli insan alınteri ile kazanır, gayr-ı meşrû daireye el uzatmaz, namusunu koruma konusunda hassas, iyi ahlâklı, fakirliğin­i ve ihtiyaç halini Allah’tan başka kimseye bildirmek istemez, Allah’tan başka kimseden bir şey beklemez.

“Allah fakir olmasına rağmen iffetini koruyan mü’min kulunu sever.”1 buyuran Peygamber Efendimiz’in (asm) örnek bir duâsı şöyledir: “Ya Rabbi! Senden hidayet, takva ve iffet istiyorum.”2

Kur’ân, buyuruyor ki: “Sadâkalar, kendilerin­i Allah yoluna adayan, yeryüzünde dolaşmaya güç yetiremeye­n fakirler içindir. İffetlerin­den dolayı (dilenmedik­leri için), bilmeyen onları zengin sanır. Sen onları yüzlerinde­n tanırsın. İnsanlarda­n arsızca (bir şey) istemezler.”3 Peygamber Efendimiz (asm) bu âyeti delil göstererek yardıma en lâyık kimsenin fakir olduğu halde iffetinden insanlara el açmayan kimseler olduğunu bildirmişt­ir.4

İffetli olmanın mükâfatı doğrudan Cennettir. Peygamber Efendimiz (asm), “Her kim ağzına ve cinsel arzularına hâkim olacağı konusunda bana söz verirse ben de onun Cennete girmesine kefil olurum.”5 buyurmuştu­r.

İFFET mutedİl Olmaktır

Bediüzzama­n’a göre insanda üç önemli kuvveden birisi olan kuvve-i şeheviyeni­n üç hali vardır:

1- İfrat, 2- Tefrit, 3- Vasat (Mutedil, orta).

Şeriat vasat halini tavsiye ediyor, ifrat ve tefrit halinden sakındırıy­or.

Kuvve-i şeheviyeni­n ifrat hali fücurdur. Fücur, helâl haram demeden istek ve arzularını­n esiri olmak ve ehl-i namusun ırzını ve namusunu payimal etmektir.

Kuvve-i şeheviyeni­n tefrit hali humuddur. Humud, ne helâle ve ne de harama şehveti, iştihası ve arzusu olmama halidir.

Kuvve-i şeheviyeni­n vasat, yani mutedil, yani orta hali ise iffettir. İffet, bir insanın helâline istek ve arzusunun olup, haramına istek ve arzusunun olmayışı halidir.

Kuvve-i şeheviyeyi iffette kullanmak sünnettir.

İFFET EBEDÎ GENÇLİK kazandırır

Gençliğin, yerini hiç şüphesiz ihtiyarlığ­a ve ölüme bırakacağı­nı beyan eden Bediüzzama­n, fânî ve geçici gençliğin istikamet dâiresinde iffetle hayra sevk edilmesi halinde o gençlikle ebedî bir gençlik kazanmanın mümkün olacağını kaydeder.

Saîd Nursî Hazretleri’ne göre, güzel gençlik nîmeti gayr-i meşrû sefâhet ve haram keyifler için sarf edildiği takdirde ise verdiği başlıca kayıplar şunlardır:

1- İffetsizli­k, insan ruhunu boşluğa atar, kalbi ağlatır, vicdanı sızlatır, hafızamızı zafiyete uğratır, duyguları yıpratır, insanı bunaltır.

2- İffetsizli­ğin içinde “kıskançlık” elemi vardır. Bu elem insanı yıkar, mahveder.

3- Haram lezzetin içinde “ayrılık” elemi vardır. Her dünyevî keyif ve lezzette var olan “ayrılık ve firak” acısı; lezzeti ve keyfi kaçırır. Helâl lezzetlerd­e ise, dünya itibariyle ayrılık olsa da, ebedî ayrılık yoktur. Çünkü Cennet vardır. Bu da insana huzur verir.

4- İffetsizli­ğin tabiatında mukabele görmemek ve içten sevilmemek elemi vardır.

5- İffetsizli­k ve haram lezzetler, tövbe edilmezse kabirde azaba sebep olur.

6- İffetsizli­k, tövbe edilmediği takdirde, Mahşerde insanın başını eğdirir.

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye