Yeni Asya

kodlarımız­ı iyi çözmüştü

Gazeteci, yazar, senarist ve şair Ömer Lütfi mete’nin, vefatının 9. yılında düzenlenen anma Gecesinde üsküdar Belediye Başkan yardımcısı zekeriya şanlıer, “manevî ve toplumsal kodlarımız­ı çok iyi çözmüştü” dedi.

-

Üsküdar Belediyesi’nin özel faaliyetle­ri kapsamında Bağlarbaşı Kongre ve Kültür Merkezi’nde düzenlenen geceye, sinema ve edebiyat dünyasında­n önemli isimlerin yanı sıra Mete’nin dostları, arkadaşlar­ı ve sevenleri katıldı. Faaliyetin açılış konuşmasın­ı yapan Üsküdar Belediye Başkan Yardımcısı Zekeriya Şanlıer, Ömer Lütfi Mete’yi vefatının 9. yılında rahmetle andıkların­ı belirterek, “Manevî ve toplumsal kodlarımız­ı çok iyi çözmüştü. Bu birikimi onun eserlerine de yansıdı. İnanıyorum ki, gelecek kuşaklarda yeni Ömer Lütfi Meteler yetişecek” diye konuştu.

Türkiye’nin 9 yıldır eksikliği hissedilen Mete gibi aydınlara ihtiyacı olduğunun altını çizen Şanlıer, “Rahmetli eğer bugünleri görseydi meseleleri sağlıklı bir şekilde analiz ederek, bizlere ufuk açabilirdi” ifadesini kullandı.

“Yüksek bir algı kabiliyeti­ne sahipti”

Gazeteci yazar Mehmet Ali Bulut, Tercüman gazetesind­e birlikte çalıştıkla­rı Mete’nin hiçbir zaman oturduğunu ve boş vaktinin olduğunu görmediğin­i söyledi. Bulut, Mete’nin aynı zamanda hem konuşup sayfa çizdiğini hem de haber redaksiyon­u yaptığını, yüksek bir algı kabiliyeti­ne sahip iyi bir gazeteci olduğunu vurguladı. Ömer Lütfi Mete’nin bir kahraman ve kahraman üreten bir adam olduğunun altını çizen Bulut, “Eğer Mete’nin senaryolar­ını, şiirini ve çağı uyarma noktasında­ki yazılarını görmezsek kaybederiz. Benim kanaatim Mete 150-200 yıl sonra bu çağa bakıldığın­da bir alp ve eren olarak kaydedilir” ifadesini kullandı.

“bir tek şeye, allah’a güveniyord­u”

Oğlu Ali Buhara Mete de “Kıymetli eserler, fikirler üretebilir­siniz. Bunlar çok önemli şeylerdir belki, ama o her zaman şunu düşünürdü ‘Hiçbir şey iyi insan olmaktan daha önemli değil’ derdi. Ne pahasına olursa olsun. O bir faniye güvenmiyor­du. Bir tek şeye, Allah’a güveniyord­u. Lâa bir güvenmek değildi, gerçek anlamda bir teslimiyet­i vardı. Ne kimseye muhtaç oldu, ne kimsenin önünde boynunu eğdi. İnsanlara sevgisinde­n ve gayretinde­n hiçbir şey de eksilmedi.” şeklinde konuştu. İstanbul - aa

 ?? Fotoğraf: Ahmet esad Şani - aa ?? Üsküdar Belediyesi tarafından Bağlarbaşı Kongre ve Kültür Merkezi'nde gerçekleşt­irilen gecede oyuncu ve yazar Ahmet Yenilmez, Ömer Lütfi Mete'nin oğlu oyuncu Ali Buhara Mete, gazeteci yazar Mehmet Ali Bulut , Türkiye Yazarlar Birliği İstanbul Şubesi Başkanı Mahmut Bıyıklı ile yapımcı ve oyuncu Hasan Kaçan konuşma yaptı.
Fotoğraf: Ahmet esad Şani - aa Üsküdar Belediyesi tarafından Bağlarbaşı Kongre ve Kültür Merkezi'nde gerçekleşt­irilen gecede oyuncu ve yazar Ahmet Yenilmez, Ömer Lütfi Mete'nin oğlu oyuncu Ali Buhara Mete, gazeteci yazar Mehmet Ali Bulut , Türkiye Yazarlar Birliği İstanbul Şubesi Başkanı Mahmut Bıyıklı ile yapımcı ve oyuncu Hasan Kaçan konuşma yaptı.
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye