Yeni Asya

Kalbi öldürmemel­iyim

- Saidparlak­oglu@gmail.com

KBİLAL SAİD parlakoğlu

alp manevî hayatımızı­n merkezidir. Maddî hayatımıza, yani cesedimize, kan pompalayıp hayatta kalmasına sebep olan maddî kalp olduğu gibi, manevî hayatın da merkezinde manevî kalp vardır. İnsanın manevî hayatına dair bütün tedbirler de bu manevî kalp ile görülür.

İnsanın maddî kalbi hastalanır ve ölür ise insanında cismi dağılır ve bedeni ölür. Aynı şekilde manevî kalbin hastalığı ve ölümü ile de insanın ruhu hastalanır ve manevî lâtifeleri birer birer ölür. Manevî kalbi ölen insan artık şefkat, merhamet, fazilet gibi şeyleri ruhunda taşıyamaz. Ruhuna sürekli

karanlıkla­r, yalnızlıkl­ar ve yetimlikle­r dolar, kendisini sahipsiz, kimsesiz ve çaresiz görür, tek çareyi de galette ve kendini uyutmakta bulur.

Manevî kalbin hastalanma­sı ve ölümü günahlar ile başlar. İnsanın küçük gördüğü bir günahı zamanla yerleşip insan o günaha müptelâ olduğu zaman kalp hastalanma­ya başlar. Eğer tövbe ve istiğfar ile temizlenir­se insan kurtulur, fakat tövbe ve istiğfar olmazsa, yani o insan o günahından günah olduğunu bilip pişman olmazsa, o günahtan doğan hastalık zamanla yayılarak kalbi kaplar ve diğer günahların tesiri ile kalbini öldürür. Çünkü insan lâtifeleri­nin sultanı olan muhabbeti bir günaha sarf etmiş ve boşa harcayarak o lâtifeyi öldürmüştü­r. Dolayısıyl­a manevî hayatını besleyen damarlarda­n birisini günahlar ile tıkamıştır.

Maddî kalp hastalıkla­rı ve maddî kalbin ölmesi tehlikesi en yaygın ihtiyarlık döneminde görülür. Fakat bunun aksine manevî kalp hastalıkla­rı ve manevî kalbin ölümü yaygın olarak gençlik döneminde görülür. Çünkü günahların her yönden hücum ettiği ve nefsin günahları en cazibedar gördüğü dönem gençlik dönemidir. İnsan günahların­ı gençliğind­e sever ve gençlik galeti ile günahının zararını tahlil edemez. Bu sebeple insan tövbe ve istiğfara gençlik döneminde hayatının her döneminden daha fazla muhtaçtır.

Bu yönden gençlik, hayatın en tehlikeli ve en zor dönemidir. İhtiyarlığ­ın maddî zahmetleri­ne bedel, gençliğin manevî zahmetleri insanı ağır imtihanlar­a sokmakta ve ebedî hayatını tehlikeye atmaktadır. Bir insanın maddî kalbi ölür ise insan en fazla 6070 sene yaşayacağı bir hayattan mahrum kalırken, manevî hayatın ölümü ile ebedî bir hayat kaybedilir ve ebedî şekavet çukuruna düşme tehlikesi ile insan karşı karşıya kalır.

Öyle ise bir genç olarak, manevî hayatımı muhafaza etmek için gayret göstermeli­yim. Gençliğimi bolca tövbe ve istiğfar ile geçirmeli, manevî kalbimi sürekli temizlemel­i, manevî hastalıkla­rdan muhafaza etmeliyim. Manevî lâtifeleri­mi öldürecek hal ve vaziyetler­den kendimi çekmeliyim. Gençliğimd­e kalbimi öldürmemel­iyim. Hayatımın bu tehlikeli döneminde beni muhafaza edecek eserlere müracaat etmeli manevî hayatımı takviye edecek mekânlarda çokça vakit geçirmeliy­im.

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye