Yeni Asya

Türk ye, sosyal refah devlet m d r?

- Kübra Ünüvar

osyal Refah Devleti’kavramı iktisatta ekonominin temelini oluşturan önemli bir kavramdır. Bazı görüşlere bakıldığın­da ekonomi ile sosyal refah devleti kavramı paralellik gösterir. Sosyal refah devleti, nakdi faydalar sağlamak yanında sağlık, eğitim, konut hizmetleri sunmak ve tam istihdama ulaşmaya yönelik tedbirler almak suretiyle vatandaşla­rına belirli bir gelir, gelecek güvencesi ve temel sosyal hizmetlerd­en yararlanma kanı sağlayan devlet demektir.

Ve bu doğrultuda ekonomik hayatın işleyişine müdahale eden, özel kesimin faaliyetle­rini düzenleyer­ek ya da bizzat kamu iktisadî teşebbüsle­ri aracılığıy­la faaliyette bulunarak ekonomik hayatı kontrol eden ve yönlendire­n devlette sosyal refah devlete denir. Sosyal refah devleti, liberal devletin aksine, piyasa ekonomisin­in başarısızl­ıklarını ortadan kaldırmak, belirli ekonomik ve sosyal hedelere ulaşmak amacıyla devletin ekonomiye aktif ve kapsamlı müdahalele­rde bulunmasın­ı öngören bir devlet modelidir.

Peki Türkiye bu modelin neresinde, hangi evresinde? Son zamanlarda Türkiye’nin ekonomi cephesine baktığımız­da enlasyon artışları, ticarî zararlar, faturalara yansıyan zamlar, faizdeki fahiş artışlar, dış borçlardak­i artışlar bu cepheyi ve özellikle vatandaşı oldukça sarsmış durumda. Sosyal refah devletine göre de bu durumları düzeltmeni­n çaresi devletin gerekli rolleri üstlenmesi­dir. Üstlenen rollerin ise kısa vadeli değil, daha uzun vadeli olması gerekir ki, Türkiye bu çıkmazdan kurtulabil­sin.

Uzun vadeli çare ise en önce gelir eşitliğini sağlamaktı­r. Bir bireyin refahı artarken diğer bir ferdin refahında azalma olursa, refah seviyesi gerilemiş olur. Türkiye’nin başındaki en önemli sorunların­dan biri de bu. Birinin alım gücü artarken ötekinin alım gücü azalıyor.

Toplumun refahı ancak bir kişinin durumunu kötüleştir­meden diğer kişinin durumunu iyileştire­biliyorsa hem üretimde hem tüketimde etkinlik sağlar. Bu durum da ülkenin ekonomisiy­le doğru orantılıdı­r. Ekonomi ne kadar verimli olursa gelirdeki eşitlik de o kadar verimli olur. Bu tesbitlere baktığımız­da ise Türkiye bir sosyal refah devleti midir? Tartışılır.

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye