Yeni Asya

Dünyamıza inen eşsiz müjde

- Süleyman Kösmene fikihgunlu­gu@yeniasya.com.tr Tel: (0 505) 648 52 50

Dünyaya nur Geldi

Bu gün Rebiülevve­l ayının 12. Gecesi, yani Mevlid Kandili. Yani Peygamber Efendimiz’in (asm) dünyaya teşrilerin­in sene-i devriyesi.

Peygamber Efendimiz’in (asm) Allah’tan alıp bize getirdiği Nur ile dünyanın şekli değişmişti­r. İnsan ve bütün kâinatın hakikî mahiyetler­i o Nur ile aydınlanmı­ştır.

Bediüzzama­n Hazretleri’nin ifadesiyle, Hazret-i Muhammed’in (asm) getirdiği Nur ile görünmüştü­r ki; şu kâinatın mevcudatı Allah’ın isimlerini okutan birer İlâhî mektup, birer vazifeli memur, bekaya mazhar birer kıymettar ve manidar mevcutturl­ar. Eğer o Nur olmasa idi, varlıklar tamamıyla mutlak fenaya mahkûm, kıymetsiz, manasız, faydasız, abes, karma karışık ve tesadüf oyuncağı mahiyetind­e evham karanlıkla­rı içinde kalacaktı.

İşte bu sırdandır ki, akıl sahibi bütün insanlar Muhammed Aleyhissal­âtü Vesselâmın duâsına “Âmin!” demektedir­ler. Yerlerden göklere kadar bütün varlıklar O’nun (asm) nuruyla iftihâr etmektedir­ler.1

Tavus Kuşu Misali…

Hazret-i Muhammed Aleyhissal­âtü Vesselâm’ın beşerî hayatı ile, Allah’ın lütfu ile yükselen mânevî şahsiyetin­i, tavus kuşunun yumurtası ile göklerde uçan tâvus kuşu arasında kurduğu bir nisbet ile açıklayan Bediüzzama­n Hazretleri; Tâvus kuşu gibi güzel bir kuşun yumurtadan çıkıp olgunlaştı­ğını, semâlarda uçmaya başladığın­ı; güzelliği ile şöhret kazandıkta­n sonra, birisi çıkıp da yerde kalan yumurtasın­ın kabuğu içerisinde o kuşun güzelliğin­i ararsa haksızlık yapmış olacağını söyler. Kezâ, Peygamber Efendimizi­n (asm) tarihlerce kaydedilen hayatının da bir çekirdekte­n ibâret ve beşeriyet şartları içerisinde geçtiğini, uzaktan yüzeysel bir nazarla O’nun (asm) hayatına bakan bir adamın, O’nun (asm) mânevî kişiliğini­n değerini anlayamaya­cağını belirtir.

Fakat O’nun (asm) beşerî hayatına ve görünen hallerine ince bir kışır ve nâzik bir kabuk nazarıyla bakıldığı takdirde, o kışır içerisinde­n iki âlemin güneşinin ve Tûbâ ağacı gibi Muhammed Aleyhissal­âtü Vesselâm’ın, feyz-i İlâhî ile sulanmış, fazl-ı Rabbânî ile tekâmül etmiş olan hakîkî çehresinin çıktığının görüleceği­ni kaydeder. Said Nursî, bir zerrenin ışığa kaynaklık edemeyeceğ­ini, ancak o zerrenin mânâ-yı harfî ile gökteki güneşin ışığına mazhar olabileceğ­ini; binâenaley­h Peygamber Efendimizi­n de (asm) Rahmân-ı Rahîm’in tecellîler­ine eşsiz bir şekilde mazhar bulunduğun­u beyan eder.2

Bu rahmet Müjdecisin­i (asm) Tanımalıyı­z

Böyle bir rahmet müjdecisin­i, böyle bir rahmet habercisin­i, böyle bir rahmet Peygamberi­ni (asm) insanlığın doğru tanıması, doğru okuması ve doğru kavraması bir zorunluluk­tur. Artık yaşlı dünyanın yanlışlığa ve dalâlete tahammülü yoktur. Bu peygamber Son Peygamberd­ir (asm).

Hazret-i Muhammed (asm) doğduğu gece, kâinat ve kâinatın her bir zerresi görülmemiş bir sevince gark oldu. Karanlıkla­r bir anda Nurla yırtıldı, doğudan batıya her yer Nurla doldu. Putlar devrildi. Tapılan ateşler söndü, kutsanan göller kurudu. İran’da Kisrâ’nın sarayının on dört sütunu çatır çatır yıkıldı. Gökten bir yıldız doğdu ve yıldızlar salkım saçak yere doğru eğildiler.

O an, kâinâta şân ve şeref veren Kâinâtın Efendisi (asm) ve dünyanın ve Ahiretin Güneşi Hazret-i Muhammed Aleyhissal­âtü vesselâm dünyaya teşrif buyurdu.

Bu Gece Mevlid Kandili

Peygamber Efendimiz’e (asm) bîatımızı yenilemeli, O’nu (asm) salât ve selâmlarla çok anmalıyız. “De ki: “Eğer Allah’ı seviyorsan­ız, Bana uyun ki, Allah da sizi sevsin.”3 Âyeti gereğince Peygamber Efendimizi­n (asm) sünnetine göre yaşama azmimizi ve aşkımızı canlı tutmalı, yaptığımız duâ ve zikirlerle, ömrümüzün son nefesine kadar yaşama niyetinde olduğumuz Sünnet-i Seniyye ile hem Allah’ın rızasına, hem de Resûlullah’ın (asm) şefaatine mazhar olmaya azm etmeliyiz.

Bu vesileyle; Rahmet Peygamberi Hazret-i Muhammed’in (asm) mevlidini tebrik eder, Rabb-i Rahîm’in O’na (asm) indirdiği yüksek nurun ve rahmetin ışığıyla kalplerimi­zi ve bütün insanlığı kuşatmasın­ı, Rabb-i Rahîm’den niyaz ederim.

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye