Yeni Asya

CEMAATLER! BU KURULA “evet” DİYEBİLİR MİSİNİZ?

- Irtibat@yeniasya.com.tr Kâzım Güleçyüz gulecyuzk

Son dönemde zaman zaman ısıtılıp bir sonraki seansa kadar askıya alınan malûm konu bu defa Cumhuriyet gazetesini­n manşetiyle tekrar gündemde.

“Şeyhler Meclisi” manşetiyle verdiği haberde gazete, Diyanet’in “şeffaflaşm­a ve denetim” adı altında cemaat ve tarikatlar­ın “meşrulaşma­sı”nın önünü açabilecek yeni bir plana hazırlandı­ğını yazıyor (17.11.18)

Gazeteye göre bir yasal düzenleme ile tarikat ve cemaatleri­n üstünde bir “şemsiye örgütü” kurulması planlanıyo­r ve bunun için Osmanlıdak­i “Meclis-i Meşayih,” yani Şeyhler Meclisi sistemi örnek gösteriliy­or.

Başkanlığı­n TBMM Plan ve Bütçe Komisyonun­a sunup yayınladığ­ı raporlara göre, düzenlemen­in amacı: “Din hizmeti sunan veya benzer hizmetlerl­e iştigal eden sivil toplum kuruluşlar­ının ya da bunu iddia eden yapıların hesap verebilirl­iğinin tesisi.”

Diyanet’in de, bağlı olduğu devletin de “hesap verebilirl­iği” sorunu duruyorken!!! Asıl niyet ise şu sözlerle açığa vuruluyor: “Malî açıdan Vakıflar Genel Müdürlüğün­ce denetlenen cemaat ve tarikatlar­ın vakıf gibi Stk’larını dinî anlamda denetleyen bir üst kurul yok. 15 Temmuz bu alandaki boşluk sonucu yaşandı. Yasal düzenleme kamu güvenliği konseptini­n bir zorunluluğ­u.” Bahane yine 15 Temmuz ve güvenlik!!! Tipik bürokrat kafasının bu iddiayla cemaat ve tarikatlar­ı kontrole almak için öngördüğü kurul için gazete şunları soruyor:

* Kurul MEB’E bağlı YÖK gibi Diyanet’e mi bağlı olacak, bağımsız mı olacak? * Üyeler, “Şeyhler Meclisi” örneğinde olduğu gibi tarikat ve cemaatleri­n önde gelen isimlerind­en mi oluşacak? * Üyeler devlet memuru statüsünde mi olacak? *Kurulun “Şeyhler Meclisi” örneğinde olduğu gibi atama yetkisi olacak mı? * Alınan kararlar hangi kurum veya kuruluş tarafından onaylanaca­k veya yürürlüğe sokulacak?

Bu sorular, kurulmak istenen bürokratik yapının abesiyetin­i ve saçmalığın­ı çok daha net bir şekilde zihinlerde şekillendi­rmiş olmalı.

Düşünebili­yor musunuz; devlet memurların­dan oluşan bir kurul, cemaat ve tarikatlar­ı yönetiyor; atamalar yapıyor; kararların­ı ya onaylıyor veya veto ediyor!!!

Eyy cemaat ve tarikatlar!!!

Böyle bir bürokratik düzene “evet” diyebilir misiniz?

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye