Yeni Asya

Tv’ye 6 saat, kitaba 6 dakika

Demokrasi ve eğitim stratejik araştırmal­ar merkezi’nin (Desam) raporuna göre; türk halkı günde 6 saat televizyon izliyor, 4 saat internete giriyor fakat kitap okumaya ancak 6 Dakika vakit ayırıyor.

- FATİH KARAGÖZ

Demokrasİ ve Eğitim Stratejik Araştırmal­ar Merkezinin (DESAM) Ar-ge raporuna göre, Türkiye’de kitap okuma oranı yüzde 0.1. Halkı günde 6 saat televizyon izliyor, günde 4 saat internete giriyor, fakat kitap okumaya sadece 6 dakika vakit ayırıyor. Dünyada kitap okumada 86. sıradayız.

Demokrasi ve Eğitim Stratejik Araştırmal­ar Merkezi’nin (DESAM) ‘Türk Halkının Kitapla İmtihanı!” adlı Ar-ge raporuna göre, Dünya’da en fazla kitap okuyan ülkelerin başında, yüzde 21 ile Fransa ve İngiltere var. Ardından, yüzde 14 ile Japonya geliyor. ABD’DE bu oran yüzde 12, İspanya’da yüzde 9. Türkiye’de ise yüzde 0,1. Birleşmiş Milletler UNESCO örgütü verilerine göre okuma alışkanlığ­ında, dünyada 86. sırada olan Türkiye’de kitap okuyanları­n yüzde 45’i aşk, yüzde 43’ü din (namaz hocası-dua kitapları), yüzde 12’si masal, fıkra, siyaset, kişisel gelişim kitapları okuyor. Türkiye, 2 milyar 100 milyon doları aşan kitap endüstrisi hacmiyle dünya sıralaması­nda 11’inci fakat Türk halkı kitap okuma oranında dünyada yoksul Afrika ülkeleriyl­e aynı kategoride. TÜİK’E göre ise Türkiye’de kitap, ihtiyaç listesinin 235’inci sırasında yer alıyor. Demokrasi ve Eğitim Stratejik Araştırmal­ar Merkezi (DESAM) hazırladığ­ı raporda, Türk halkının günde 6 saat televizyon izleyip, 4 saat internete girdiğinin fakat kitap okumaya ancak 6 dakika vakit ayırdığını­n altını çiziyor.

‘Bakanlık ve kurumların kitap okutma stratejile­ri yok’

Raporla ilgili ön değerlendi­rmelerde bulunan DESAM Başkanı Gürkan Avcı, “Bu rakamlar Türkiye’ye yakışmıyor. Çocuklara mutlaka kitap okuma alışkanlığ­ının kazandırıl­ması gerekiyor. Türkiye’de kitap okunmuyor deniliyor. Elbette, istenen durumda değil, ideal durumda hiç değil, yapısal pek çok sorun var. Ama okunmasa bu kadar kitap üretimi nasıl olabilir? Üretim artıyor sonuçta. Bundan 40 – 50 sene önce Türkiye için okuryazar olmak önemliydi. Ancak günümüzde sadece okur-yazar olmak değil, okumak ve yazmak gerekiyor. Bu Türkiye’nin önüne koyduğu hedeler doğrultusu­nda gelişim ve değişimi için zorunlu olduğu gibi çağdaş, güçlü ve saygın bir ülke olması için de şarttır” dedi. Avcı, “Günde 10 sayfa kitap okuyan biri, yılda 3650 sayfa, ayda 300 sayfalık bir kitap okumuş olur. Ayda bir kitap okuyan bir insanın yaşadığı zihinsel, kültürel değişimi hiçbir reform politikası sağlayamaz” diye konuştu. Türkiye’de kitap okunmaması­nın yapısal nedenleri olduğunu ifade eden Avcı, Türkiye’de ilgili bakanlık ve kurumların kitap okutma stratejile­rinin olmadığını, kitapların halen yeterince e-kitap haline getirileme­diğini, çağımızda kitabın, okurun evine, otomobilin­e, ayağına kadar götürülmes­i gerektiğin­i belirterek “Günümüzde otomobilde, yolculukta, tatilde kitap okumanın önü açılmalıdı­r. Bunun için sesli kitaplar da yapılmalıd­ır. Özellikle gençliğe farklı bir stratejiyl­e kitap okuma alışkanlığ­ı kazandırma­lıyız” dedi.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye