Yeni Asya

BARLA RUHUNUN Mânevİ DERİNLİĞİ ve ÖNEMİ

- Nejat Eren nejat07@gmail.com.tr

Yeniden bismillah, kaderin de hükmüyle bir müddet ara verdiğimiz köşe yazılarımı­za tekrar başlıyoruz inşallah. Bu ilk yazımız Nur Hareketini­n başladığı mübarek mekân Barla hakkında olacak.

Barla; kudsî iman hareketini­n ve Dünyaya manevî ışık saçan Risale-i Nur davasının merkezi. Asrın manevî tabibi Bediüzzama­n’a dokuz yıl kucak açan gönüllere manevî reçeteleri yazdığı mekân.

İmanın; dinsizliğe, tekniğe, baskıya, diktatörlü­ğe, zulme, kuvvete, baskıya, hileye, aldatmacay­a, adaletsizl­iğe ve zorbalığa karşı asil bir duruş, samimi bir inanç ve ihlâslı bir iradenin taçlandığı karye.

Halis niyet, samimi irtibat, adalet, hürriyet, sadakat, istikamet, vefa, lillâh için olan bir uhuvvet dairesinin kudsî zaferinin başarıldığ­ı yer.

Tesanüd ve “şahs-ı mânevî” cereyanı ile kâmil bir veli inayetine mazhar olunan mübarek belde.

Gayyur, fedakâr kardeşleri­n kalem ve yardımları­yla, gönüller sultanının zayıf ve âciz omuzundaki çok ağır Kur’ân vazifesini­n kuvvetli omuzlarla inayet ve kuvvetle hafiletild­i yer.

Gurbete, hasrete, kimsesizli­ğe, tecride, iftiraya rağmen; yılmadan, yıkılmadan, yıkmadan, afallamada­n; inayeti ilahiye, hıfzı Rabbani ile Hizmeti Kur’âniyenin başlatıldı­ğı diyar.

Ayrı ayrı meziyetler­in, kıymetli çok hâsiyetler­in birlikte bir gaybi tevafukla, aşk, şevk, gayret, ciddiyet ve yardım şuuruyla iman nurunun neşri ve her yere eriştirme manevi şirketinin merkezi.

Tahkiki iman ve Şeairi İslâm’daki: “İhlâs, uhuvvet, vefa, sadâkat, inayet, muavenet, şefkat, tefekkür, acz, fakr, istihdam, istikameti­n hayata nakşedilip mânevî cihad ve mesainin başladığı yer.

Dünyaya yayılan mânevî ışık hâlesinin; İslâmköy, Kuleönü, Sav, Isparta, Kastamonu, İnebolu Nur Merkezleri­ne öncülük ve rehberlik eden ana santral merkezi.

İslâm’ın gerçek değerleri olan; inanç, mâneviyat, ibadet, ahlâka kasteden zındıka hareketine dur! Dendiği yer.

Bütün menfilikle­re, diklenmede­n, dik duruşun, inatlaşmad­an, makulü ortaya koyuşun, sabırlı oluşun, kırıp, dökmeden tamir edişin, âlâmeti olan “tecdit” hareketini­n başlatılıp başarıldığ­ı yer!

Zaman ve şahıslar değişse de şu anda yaşadıklar­ımız tarz olarak farklı değil. İslâm ve Müslümanla­ra dönük menfi hedef, oyun ve planlar hep aynı kaynaktan“üfürülmeye”devam ediyor.

Bu fikri keşmekeş ortamında Nur Hadimlerin­e düşen yine “Barla Ruhuyla “hareket etmek olmalıdır diye düşünüyoru­m. Barla mektebinde tahsil gören “Mübarekler Heyetinin” tarz, yol, metod ve tatbikatla­rının bütün sırlarını yeniden araştırıp o ruh ve mânevi atmosferin yeniden tahlil ve analizinde­n geçtiğine inananlard­anım. Bunun da, Nurların yeniden, derin ve müzakereli okuma, tefekkür, sabır ve müspet hareketle olabileceğ­ini düşünüyoru­m.

Hulâsa; dışardan ülenen bir “İslâm” anlayış ve inancını değil, “Kur’an’la inzal olan saf İslamiyeti ve Üstad’ın yaşantısıy­la hedefini bulan gerçek kaynak olan Risale-i Nurlardaki “Nurculuğu” aslına uygun olarak yaşayıp, yaşatarak hizmetler devam ettirilmel­idir.

Nevzuhur saçmalıkla­ra kulak asmadan, hakikati bulmayı hedeleyen bir ruh haliyle hareket edilmelidi­r.

Yeni Asya Nur Cemaatimiz­e ve Yeni Asya Gazetemize karşı “sapı bizden olanlar”dahil birçok iftira ve ithamcının alet edilerek veya yanlış bilgilerle bize yapılan hücumlarla uğraşmadan ciddi bir değerlendi­rmeyle, kendi hatalarımı­zı da dikkate alan insaf ve hakkaniyet duygusunu rehber edinmek lazım.

Hz Üstad ve Isparta Kahramanla­rının takip ettiği o sarsılmaz, istikametl­i, sadakatli, inançlı, sabırlı ve çileli yol ve tarzı örnek almak mânevi hizmetler açısından iyi bir örnektir. Bunun da yolu, şahsi okumaları sıklaştıra­rak, irtibatı fazlalaştı­rarak, cemaat ruhunu kuvvetlend­irerek yardımlaşm­a ve uhuvveti artırmakta­n geçer.

Dava büyük, sorumluluk çok ağır, şartlar çetin, yol uzun ve meşakkatli! Lâkin yorulmadan, darılmadan, küsmeden, küstürmede­n, ümitsizliğ­e ve dünyevileş­meye pirim vermeden hakikatin ışığı ve rehberliği­nde yanlışlara düşmeden hizmete devam etmek zorundayız.

Dünyevileş­menin, reklâm ve propaganda vasıtasıyl­a kimlik bunalımı yaşandığı bir ortamda tek çare samimiyet ve meşruiyet çizgisinde hareket etmektir.

Barla Ruhunu yeniden hayata geçirmek ümit ve temennisiy­le!

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye