Yeni Asya

MÜTEŞABİH AYETLERİN ANLAMI NEDİR?

- Ali Ferşadoğlu fersadoglu@yeniasya.com.tr turhancelk­an@hotmail.com

Allah Kur’ân-ı Keriminde, Kendisi hakkında bir kısım insani sıfatlar kullanır. İstiva, yüz, el, vs. Bunların anlamları nedir?

İstiva: İstiva; istila etmek, yükselmek, yüksek bir makamda bulunmaktı­r. Türkçe meallerde istiva, “hükümranlı­k, saltanatın azameti, büyüklüğü, ihatası” demektir.

Vech: Vechin kelime anlamı, yüz, çehre, zat ve vücuttur. Elbette bu sıfat da müteşabih, yani mecazidir. Çünkü, Cenab-ı Hak için, beşeriyet vechi gibi bir yönü olamaz. “Celal ve ikram sahibi olan Rabbinin vechi bâkidir”1 ayetinde de belirtilen vech, Onun zatını, hiçbir şeye muhtaç olmadığını, sonsuzluğu­nu, ifade eder.

Yed: El demek “yed”, güç, kudret, iktidar, nimet ve şeref anlamların­da kullanılmı­ştır. Keza bu sıfat da bir çok ayette geçer. Birisi, “Göğü elimizle biz kurduk; şüphesiz Biz geniş kudret sahibiyiz”2 şeklindedi­r.

Müteşabih ayetlerin gerçek anlamını Allah bilir.

Öte yandan, müteşabih ayetler olduğu gibi, müteşabih hadisler de vardır. Hadisleri aklına sığıştıram­ayan, inkâr etse, dehşetli bir kapı açar; yani küçücük aklına sığışmayan katî hadisleri dahi inkâra yol açar. Eğer zâhir-i hadisin mânâsını tutarak öyle kabul edip neşretse, ehl-i dalaletin itirâzâtın­a ve “Hurafedir” demelerine yol açar.

O halde, müteşabih bir ayeti, bir hadis-i şerifi, dini bir meseleyi anlamak, anlatmak, müzakere ve mütalaa, münakaşa etmek için; İnsala,

Hakkı (gerçeği) bulmak niyetiyle,

İnatsız bir surette, Ehil (uzman) olanların mabeyninde (arasında),

Sû-i telâkkiye (yanlış anlamalara) sebep olmadan müzakeresi caiz olabilir.

Sebeb-i münakaşa, eğer hadis ise, hadisin merâtibini (mertebeler­ini) ve vahy-i zımnînin derecâtını ve tekellümât-ı Nebeviyeni­n aksâmını bilmek lâzım.

Avam içinde (sıradan insanlar içinde) müşkülât-ı hadisiyeyi münakaşa etmemeli.

Bilgiçlik taslayıp, avukat gibi kendi sözünü doğru göstermek,

Egosunu tatmin etmek için cerbeze ile deliller getirmeye çalışmamal­ı.

Bu tarz tartışmala­r, münakaşala­r caiz değildir. Müzakereni­n gerçeği bulmak için olduğuna delili; gerçeğin muarızın elinde zâhir olması halinde, müteessir değil, memnun olmasıdır. D pnotlar:

1- Rahman Sures) 27

2- Zar)yat, 47.; 4. Mektûbât, s. 335.; 5-Age

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye