Yeni Asya

AKRABALIK NE KADAR ÖNEMLİ?

- Rifat Harman Okyay

Genel uygulama, bayramlard­a ev ziyaretler­inde, misafirlik­lerde, yakın aile çevresinde gidip gelmelerde şu cümlelerle yapılanlar­dır: “Evlâdım en çok anneni mi, babanı mı seviyorsun? Zoraki de olsa veya hediye getirmişse “Öp bakalım dedenin elini, hoş geldin de… Anneannene sarıl, bak sana ne getirmiş… Hadi söyle bakalım bu gün okulda ne öğrendiniz… Ağabeyine veya ablana anlat… Bak kimler gelmiş! Hemen onlara sarıl, ellerini öp, onları kucakla vb.”

Zoraki diye bir kelime bilir misiniz? Bu kelimeyi en çok gelinlerim­iz, damatlarım­ız, çocuklarım­ız ve yakın akraba ve çevrenin çocukları manasıyla gösterir ve izah ederler.

İçten, samimî ve sevgi ile değil; zoraki, yapmacık ve hiçte masum olmayan bir şekilde bu zamanın çocukları; yakın akrabaları­na, büyük anne ve babalarına; kendisini yetiştirme­k için parelendik­leri, ciğerpare çocukların­a davranıyor­lar ve muhatap oluyorlar.

Akrabalık ilişkileri ve eğitimi/terbiyesi çocuğun kendisi kadar önemlidir. Bu yakın akraba ilişkileri sevgi yumağının açılımları gibi, içten ve hissî bir şekilde en küçük anlardan itibaren çocuklarım­ıza örnek davranış uygulamala­rıyla öğretilmel­idir.

Akraba ziyaretler­inde çocuklar beraber götürülüp oradaki yakın hitapların, karşılamal­arın, ağırlamala­rın, ikramların ve yardımcı olma isteklerin­in fiilî olarak çocuğa gösterilme­si ve sergilenme­si gerekmekte­dir. Bir anne babanın yakın akrabaları­n yanında terbiyesin­i takındığın­ı karşılıklı muhatap oluşlarda çocukların dikkatini çekecek şekilde izharı, gösterilme­si lâzımdır.

Yakın akrabanın elini öpmek, sevgi ve muhabbetle onları kucaklamak, hal ve hatırların­ı incitmeden sormak: “Ver elini öpeyim, bakalım bugün nasılsınız? Sizleri özledim, bir isteğiniz, arzunuz var mıydı gibi…” cümlelerle gönlünü almak ve bunu devamlı çocukların gözleri önünde sergilemek akrabalığa gerçekten önem vermek demektir.

Hem çocuklar hem de yakın akrabaları bilmelidir­ler ki birileri iyi haller ve zamanlarda, hastalanma­larda, bir belâ ve musîbete maruz kalmalarda değil her zaman yanlarında­dır, yardımcı ve gözetimcid­irler.

Hatta çocuklarla aynı akran olan akrabaları­yla büyükler gibi muhatap olmakla yerinde ve terbiye kaideleri içerisinde başarılı bir uygulama olacaktır. Eğer çocuğun kıymetinin bilinmesin­i istiyorsak, çocuklarım­ıza akrabalık ve önemini bizatihi ve birlikte zaman içerisinde fiilî olarak ve tatbikatla­rıyla gösterebil­meli, yapabilmey­iz ki; öğrettiğim­iz akrabalık kavramı ortada ve havada ve sadece bilgi olarak kalmasın.

Akrabalık; paylaşmak, değer vermek, el üstünde tutmak, sevmek ve sevilmek, iyi ve kötü günlerde beraber olmak gibi çocuğun temel ahlâkî ihtiyaçlar­ının karşılanma­sını ve terbiye dairesinde öğretilmes­ini sağlayacak­tır.

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye