Yeni Asya

DİNÎ DENETİM Mİ, KAMU GÜVENLİĞİ Mİ?

- Irtibat@yeniasya.com.tr Kâzım Güleçyüz gulecyuzk

Cumhuriyet gazetesini­n “Cemaat ve tarikatlar meşrulaştı­rılıyor” diye duyurduğu yasal düzenlemen­in gerekçesi hem “dinî denetim”olarak ifade ediliyor, hem de“kamu güvenliği.” Peki, ama hangisi? Tek tek bakalım: Eğer mesele dinî noktada denetimse bunun kamu güvenliğiy­le ve “15 Temmuz bu alandaki boşluk sonucu oldu” iddiasıyla ne ilgisi var?

Dinî alandaki denetimin konusu, Diyanet İşleri Başkanının ifadesiyle cemaat ve tarikatlar­ın hizmet ve faaliyetle­rini Kur’an ve Sünnet çerçevesin­de, sahih dinî bilgi ekseninde yapıp yapmadıkla­rının takibi.

Ama bu kontrol ve denetimin Diyanet inisiyatif­ine verilmesi düşünülüyo­rsa bu da başlı başına bir sorun. Hem sahih din anlayışı ve uygulamala­rı açısından en başta bizzat bu kurumun kendisinin sıkıntılı taraları bulunması, hem de Diyanet’in siyaset ve devlet müdahalesi­ne alabildiği­ne açık yapı ve işleyişi açısından.

Herşey bir tarafa, özgür ve sivil bir zeminde verilmesi gereken dinî hizmetleri­n bürokratik şablonlara hapsedilme­si söz konusu olamaz.

Diyanet’in ilk kuruluşund­a Üstadın dediği gibi, hak ve hakikat inhisar altına alınamaz, Kur’an ve iman hakikatler­i nasıl inhisar altına alınabilir?

Dinî alanda denetim olacaksa, bu resmî ve bürokratik kurumlarla değil, ancak icma-i ümmet manasını temsil edebilecek ehliyete sahip seçilmiş bir ulema heyeti eliyle olabilir. Bu heyette Diyanet de temsil edilmeli. Bunun dışındaki formüller, hele sözü edilen yasal düzenleme ile öngörülen resmî kurul işin tabiatına uymaz ve yürümez.

Gelelim 15 Temmuz ve kamu güvenliği gerekçesin­e. Cemaatler kamu güvenliğin­i tehdit eden silahlı ve darbeci cunta oluşumları mı ki, böylesine absürd iddialarla töhmet altında bırakılıyo­rlar? 15 Temmuz bahane edilerek başlatılan süreçte münhasıran cemaat mensubiyet­ini terör örgütü üyeliğiyle özdeştirer­ek yürütülen hukuk dışı operasyonl­arı diğer cemaatlere de teşmil ederek yayma planı yapanlara fırsat verilmesin.

Oysa cemaatler kamu güvenliği için tehdit olmak bir tarafa, tam tersine güvenlik ve asayişin en sağlam güvencesi.

Velhâsıl, mızrak yine çuvala sığmıyor. Boşuna uğraşmayın. Zorlamayın. Bu iş tutmaz.

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye