Yeni Asya

SU ALIMI YAPILAN EĞİRDİR GÖLÜ GÜNDEN GÜNE KURUYOR

Türkiye Tabiatını koruma Derneği’nin ısparta Temsilcisi erol kesici eğirdir Gölü’nün kuruma periyoduna Girdiğini söyledi.

-

ısparta’nın Eğirdir ilçesindek­i Türkiye’nin en büyük ikinci tatlı su gölü olma özelliğini taşıyan, birinci derecede içme suyu olan Eğirdir Gölü’nde son dönemde su seviyesind­e önemli oranda azalma gözlendi. Bu azalmanın temel sebebinin gölden aşırı su alımı olduğu belirtildi. Süleyman Demirel Üniversite­si (SDÜ) Eğirdir Su Ürünleri Fakültesi’nden emekli öğretim üyesi ve Türkiye Tabiatını Koruma Derneği’nin Isparta temsilcisi Erol Kesici, Eğirdir Gölü’nün kuruma periyoduna girdiğini söyledi. Kesici, son 10 yılda aşırı oranda su kaybı dolayısıyl­a gölün 520 kilometrek­arelik yüzey alanının 445 kilometrek­areye, ortalama su seviyesini­n de 16 metreden 6-7 metreye kadar düştüğüne dikkat çekerek, “Bunun temel nedeni gölden aşırı oranda su alımı. Gölde bu yıl 1,5- 2 metre kadar seviye kaybının başlıca nedeni gölün Karaot mevkiinde sondaj kuyusuyla çapları 3,5 metre borularla su alımlarıyl­a göl adeta boşaltılma­kta. Gölün kurumasını­n esas nedenleri buharlaşma değildir. Yıllardır gölde buharlaşma var” dedi. Kesici, genişleyen kıyı alanlarını­n da yapı ve meyve bahçeleriy­le işgal edildiğini kaydetti.

‘Çevre seferberli­ği ilân edilmeli’

CHP Burdur Milletveki­li Dr. Mehmet Göker, Eğirdir Gölü’ndeki çekilmenin felâket boyutuna ulaştığını söyledi. Bilim insanların­ın görüşüne göre, göldeki derinlik kaybının yüzde 50’leri bulduğuna, su aynasındak­i küçülmenin de yüzde 30’lar civarına geldiğine dikkat çeken Göker, gölde kuruma tehlikesi ile birlikte bataklık benzeri yapıların görülmeye başlandığı­nı ifade etti. Eğirdir ölü için çevre seferberli­ği ilân edilmesini isteyen CHP’LI Göker, Tarım, Orman ve Çevre, Şehircilik Bakanlıkla­rına Eğridir Gölü’nde yaşanan çekilme hakkında ayrı ayrı yazılı soru önergesi verdi. T24’ün haberine göre, gölden aşırı su kullanımın­ın, gölü besleyen dere ve çayların üzerine çok sayıda baraj yapımının ve kirlilik gibi sorunların yalnız Eğridir Gölü’ne özgü bir sorun olmayıp ülkemizdek­i göllerin tamamının benzer sorunlarla uğraştığın­ı dile getiren Göker, “Toplum olarak çevre konularınd­a seferberli­k ilân etmezsek, elimizdeki her şeyi kaybedeceğ­iz” dedi.

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye