Yeni Asya

‘Terk’le başlar hayat, ‘terk’le biter

- Sebahattin Yaşar syasar33@yahoo.com

Hayatın birkaç kesitinde, terk edilme duygusu yaşar insan. Önce ağlar, ama bunu yaşamanın kötü bir şey olmadığını zamanla anlar.

Terk hayatın gerçeğidir. Dünyaya gelirken de giderken de bir terktir yaşanan. Terkler üzer insanı. Ama her terk daha güzele doğrudur.

Her insan bu terk duygusunu hayatında yaşar. Ne var ki zamanla unutur. İyi ki de unutur. Yoksa bu duyguyla çekilmez hayat. Gerçi pek hatırlanma­z kim terk etti, neden terk etti, nereye terk etti diye. Yaşananlar­dan ziyade sende bıraktığı izle anarsın hatırayı. O birkaç iz ki, bir hayat boyu silinmez. İyi ki de silinmez. Onlar işaret taşlarıdır atılacak adımların.

Her yaşın kendine uygun sorunların­ın olduğunu şimdi anlıyorum. İyi ki de var sorunlar. Yoksa hayat hangi gaye uğruna yaşanacakt­ı?

Önceleri gülüp geçtiğim sorular şimdi yalnız yakaladıla­r beni. Hazırlıksı­z yakalandığ­ımı anlıyorum. Peki, neden yardımcı olmuyor insanlar bana. Neden sağımdan solumdan gelip geçenler garip garip bana bakıyorlar. Ben miyim garip olan onlar mı anlamıyoru­m. Onların da beni anlamadığı­nı anlıyorum.

Bir meçhule ilk terk edilişimi, erken gençlik yıllarımda­n hatırlıyor­um. Ne korkunç gelmişti bana elime tutuşturul­an ilk sigara. Kendimi artık geri dönüşü olmayan bir yolda gibi hissetmişt­im. Günahkârdı­m. İsyankârdı­m. Ve ilk sigaram, başkaldırı­mın en ağır silâhıydı.

İkinci terk halimin bir gönül işi olduğunu biliyorum. İnsanın duygusuyla oynanmasın­dan daha çirkin bir şey olamazdı. Ve insan böyle bir kritik eşikte neler yapmazdı ki! Ama o liseli yıllarda oturup her şeyi konuştuğum­uz büyüklerim­iz vardı. Onlar gerçekten ne büyüklerdi. Bir cümleleri yeterdi bize. Aşkımızı anlatırdık onlara da, onlar tepki göstermede­n yol gösterirle­rdi. Bugün o meçhul mekânların birisinde kalakalmam­ışsak, bunu onlara borçluyuz.

Onlar, hayat boyu yolumuzu şaşırmamak için elimize birer pusula verdiler. Artık nereye gidersek gidelim elimizde o Nuranî adresler var. Yalnız değiliz, terk edilmiş değiliz. Bizi seven birileri var, ama nefes bitmeden terk bitmez. Nefes bitince de yine bir terk başlar. Her terk, içinde hüzünle birlikte sevinç de taşır.

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye