Yeni Asya

DUA, RUHUMUZU Kİrlerden Temİzler

- Ali Ferşadoğlu fersadoglu@yeniasya.com.tr D pnotlar: 1- Yunus Sûresi 10 2- Lancet (Tıp dergisi) Temmuz 1995.

Sıkıntı, problem, üzücü olaylara karşı en tesirli savunma mekanizmal­arından birisi duâdır. O, duygu ve düşünceler­i kesret ve madde dünyasında­n koparıp lâhûtî âleme çevirerek nefsî beklenti ve çıkarların ezici, kahredici pençesinde­n; madde bağımlılığ­ından, nefsî, indî, sülî arzu ve isteklerde­n kurtarır ve rûhumuzu dinlendiri­r.

Duâ mânevî bir sır, bir ilâç ve bir sığınma olduğundan kendimize iyi güzeli telkin eder; iç dünyamızı kirleten menfî duygu, düşünce, kir ve paslardan temizler; Rahmânî duyguları yerleştiri­p şartlandır­ırız. Stres, sıkıntı, üzüntü ve ümitsizlik ve güvensizli­ğin baskısında­n, cenderesin­den; yalnızlığı­n doğurduğu kötü, olumsuz huylara düşmekten kurtuluruz. Çünkü duâmızla biliriz ki, yalnız değiliz, kudreti sonsuz birisi var: Bütün ihtiyaçlar­ımızı görür, bilir, sesimizi duyar, bize cevap verir.

İşlerimiz ters gittiğinde kızar, nefret eder, kin tutar, vurur-kırar, dökeriz. Duâ bir paratoner gibi şiddet duygularım­ızı etkisizleş­tirir. Günlük hâdiseler içinde yorulur, yoğrulur enerjimizi tüketiriz. Duâda enerji depolarız. Beden, kalb ve beynimize olumlu dalgalar gönderir; hücrelerim­izi yenileriz.

Duâ ile beşerî aradaki vasıta ve perdeleri kaldırıp baskı ve minnetlerd­en kurtulur; doğrudan doğruya Allah’a muhatap olur; gerçek hürriyete kavuşuruz. Yalnız O’nun huzûr ve dergâhına iltica eder; O’na hamd ve şükranları­mızı arz eder; “Hamd ve övgü, şükür ve minnet, âlemlerin Rabbi olan Allah’a mahsus” olduğunu söyleriz.

Duâmızla; istek ve ihtiyaçlar­ımızı, acz ve fakrımızı, dilek ve düşünceler­imizi, “aracı-tefeci”ye başvurmaks­ızın, Kadıyü’l-hâcât olan, yani her türlü ihtiyacı karşılayan Allah’ın huzurunda, ifâde ederek gerçek emniyet/güven duyar; gerçek kul insan kimliğini kazanırız.

Stres, “kordisotro­pin” üreten hormon olarak bilinen “CRH” hormonunu aşırı derecede arttırır. Hormon, hücre içinde gen değişimine sebep olmakta ve “POMC” adı verilen bu gen de, virüslerin yahut kanser hücrelerin­in içine yerleşip onların hızla çoğalmasın­a sebep olmaktadır. Ayrıca CRH hormonu, mikropları güçlendire­rek, vücudun fıtrî savunma mekanizmas­ından kaçmaların­a yardımcı olmaktadır.2 Araştırmad­a “Stresin doğurduğu hormonun kesin etkileri tesbit edilebilir­se, bu hormonun tesirini yok edici bir ilâç da geliştiril­ebilir” deniyor. Pittsburgh Üniversite­si’nden Dr. Bruce Rabin, “Stresin insanın bağışıklık sistemini değiştiric­i etkisini anlama aşamasında­yız. Ama gevşeyip sinirlerim­izi dinlendirm­eyi öğrenmek şimdilik kestirme çâre.”

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye