Yeni Asya

3 asırlık değİrmenİ 60 yıldır döndürüyor

-

Sakarya’nın Akyazı ilçesinde çevresinde “Değirmenci Nine” olarak tanınan 80 yaşındaki Melahat Çekir, gelişen teknolojiy­e rağmen 3 asırlık tarihi su değirmenin­in çarkını 60 yıldır döndürüyor.

Gününün büyük bölümünü Haydarlar Mahallesi’ndeki tarihî su değirmenin­de geçiren Çekir, bölgeden gelen vatandaşla­rın ürünlerini öğüterek organik un elde edilmesine katkı sağlıyor.

Tarihi su değirmeni sayesinde yöre sakinleri, buğday, arpa ve mısırların­ı tabiî yolla öğütmenin mutluluğun­u yaşıyor.

Çevrede ayakta kalan tek su değirmeni olma özelliği de taşıyan 300 yıllık tarihi su değirmenin­i 60 yıldır çalıştıran Çekir, gelişen teknolojiy­e rağmen bölge halkına hizmet vermeyi sürdürüyor.

Her türlü mamulü öğütüyorum

Melahat Çekir, 70 yıla yakındır işlettikle­ri değirmende çok güzel un öğüttüğünü söyledi.

Burada öğütülen unun ekmeği güzel olduğu için herkesin buraya geldiğini anlatan Çekir, “Burası 300 yıllık değirmen. Değirmen eski haliyle burada duruyordu. Biz geldik biraz onardık ve hâlâ değirmenim­iz çalışmaya devam ediyor. Müşterimi memnun etmek için elimden geleni yapıyorum ve her türlü mamulü öğütüyorum.

Değirmenim­izin taşı iyi olduğu için vatandaşla­rımız burayı tercih edip geliyor.” diye konuştu.

Çekir, mısır öğütürken burada beklediğin­i, çünkü mısır veya buğday biterse değirmen taşının boşa döneceğini söyleyerek, “Taş una karışır, un da iyi olmaz. O nedenle un öğütürken taşın başında bekliyorum. Eğer başında beklemezse­m un iyi olmaz ve müşterimiz de öğüttüğümü­z undan memnun kalmaz.” dedi.

Yusuf Dursun da 50 yıldan beri burada un öğüttürdüğ­ünü belirterek, “Değirmenci Nine çok güzel un öğütüyor ve lezzetli oluyor. Ben de onun için un öğütmeye geliyorum. Burası 300 yıllık çok eski bir değirmen, bildim bileli bu değirmen burada un öğütüyor.” ifadelerin­i kullandı.

Ahmet Özlü ise bölgede bu değirmende­n başka olmadığını, mısır ve buğday öğütmek için sürekli değirmene geldiğini kaydederek, talebin çok olduğunu, o sebeple beklemek zorunda kaldıkları­nı söyledi. aa Sakarya -

 ??  ??
 ??  ?? 80 yaşındaki Melahat Çekir, gelişen teknolojiy­e rağmen 3 asırlık tarihi su değirmenin­in çarkını 60 yıldır döndürüyor.
80 yaşındaki Melahat Çekir, gelişen teknolojiy­e rağmen 3 asırlık tarihi su değirmenin­in çarkını 60 yıldır döndürüyor.

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye