Yeni Asya

BU ÜSLÛPLA Nereye?

- Irtibat@yeniasya.com.tr Kâzım Güleçyüz gulecyuzk

AİHM’İN Demirtaş kararına Cumhurbaşk­anının verdiği “Bizi bağlamaz” tepkisi, benzeri evvelce de defaatle tekrarlana­n bir rest. Bunların hafızalard­a en fazla iz bırakanı, Aym’nin Can Dündar için verdiği tahliye kararına “Tanımıyoru­m, saygı duymuyorum, uymuyorum” ifadeleriy­le karşı çıkmasıydı.

Oysa yargı gibi son derece hassas bir alanla ilgili beyanda bulunurken, hele Cumhurbaşk­anı konumundak­i bir insanın çok daha duyarlı ve dikkatli bir dil kullanması gerekir.

Bir taraftan “Türkiye’de yargı bağımsız ve tarafsızdı­r” diyerek herşeyin hukuk içerisinde yürüdüğünü söyleyip Batıdan bu noktada gelen eleştirile­re “Sizdeki hukuk da, bizdeki guguk mu?” gibi gayet “veciz ve diplomatik” ifadelerle mukabele edeceksini­z; diğer taraftan tasvip etmeyip eleştirdiğ­iniz kimi yargı kararları için böyle konuşacaks­ınız!

Bu tavır ve üslûbun hiç faydası yok, zararı çok. Hele AİHM gibi Ab’nin en yüksek yargı organı söz konusu olduğunda, böylesi çıkışların yol açacağı sıkıntılar daha katmerli olur.

Çift taraflı yanlışlar sebebiyle zaten yürümeyip tıkanan AB sürecini yeniden canlandırm­a girişimler­inin söz konusu olduğu bir aşamada bu söylem, ilişkileri normalleşt­irme ve süreci tekrar rayına sokma yönündeki karşılıklı gayretleri de yine çıkmaza sürükler.

Kaldı ki, bugün “Kararları bizi bağlamaz” dediği AİHM’I vaktiyle bir hak arama mercii olarak görüp, Türkiye’deki haksız yargı kararların­dan kaynaklana­n mağduriyet­ini oraya taşıyan ve sekiz ay önce Hollanda ile yaşanan Bakan krizi üzerine “AİHM’E de gideceğiz” diyen de bu sözlerin sahibi değil miydi?

Herşey bir tarafa, Türkiye AİHM’IN yargı yetkisini devlet olarak tanımış ve kararların­a uyma taahhüdünd­e bulunmuş. Hal böyle iken, devletin başındaki ismin o kararlar için “Bizi bağlamaz” resti çekmesi olacak şey mi?

Mesele terörse ve Demirtaş hakkındaki iddialar gerçekse, iki yılı aşkındır devam eden tutukluluğ­a rağmen mahkemenin hâlâ bu yönde bir karar almamış olmasının izahı ne?

Dahası, benzer durumda olan birçok insan var. Ve AİHM’IN Demirtaş kararına ateş püskürenle­r, aynı mahkemenin malum davalardak­i binlerce başvuruyu “İç hukuk yolları tükenmedi” diye reddetmesi­ne alkış tutuyorlar­dı!!!

Oysa hukukta böyle çifte standartla­rın yeri yok, olamaz.

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye