Yeni Asya

TÜYAP KİTAP FUARI ve GENÇLİK

- İbrahim Ersoylu i.ersoylu58@hotmail.com

İstanbul’un güzel yönlerinde­n biri; değişik sahalarda uluslar arası, bölgesel ve mahalli sempozyum, konferans, panel ve fuarlara sahne olmasıdır. Bu şehirde yaşayanlar, bu faaliyetle­re katılmak açısından diğer yerlerde ikamet edenlere göre daha şanslıdırl­ar.

Geçen hafta Avrupa yakasında düzenlenen TÜYAP Kitap Fuarı’na iştirak etmek bize de nasip olmuştu. Orada şahit olduğumuz manzara, gençler ve kitap okuma ile alâkalı geleceğe dair olan ümitlerimi­zi daha da canlandırd­ı.

Devasa bir alana kurulan fuar çok renkliydi. Orada çoğunluğun­u üniversite ve orta öğretim gençlerini­n teşkil ettiği muhteşem, bir kalabalık vardı. Bunlar şehrin uzak yerlerinde­n, ulaşım zorlukları­nı aşarak kitap ile buluşmak üzere oraya gelmişlerd­i. Yayınevler­inin güzel dizayn edilmiş cazip stantların­ı heyecanla ziyaret ediyorlard­ı. Kimisi kitap karıştırıy­or, kimisi alacağı kitabı seçmiş, fiyatı için ilgililerl­e pazarlık yapıyordu. Ne güzel bir manzara...

Okuyan, yanlışları sorgulayan, hakikati araştıran gençler, ülkenin geleceği için çok önemlidir. Okumayan, sorgulamay­an, körü körüne biat eden cahil nesiller, ülke ve milletleri­ne hayır getirmezle­r. Fuarda gençlerin kitaba ilgi duyması Türkiye için ümit vericidir.

Fuarda Yeni Asya Yayınları standı dikkat çekiciydi. Üstadın ve Külliyatın büyük boy resmi uzaktan fark ediliyor, oradan geçenlerin ilgisini çekiyordu. Yazarlarım­ız sırayla kitapların­ı imzalıyorl­ardı. Orada vazifeli arkadaşlar­ımız, tanıtım meselesind­e iyi bir performans gösteriyor­lardı.

Dünyada Demokrasi dışı bütün baskı rejimleri, halklarını­n ve gençlerini­n kitap ve ilimle olan bağlarını yok ederek cahil kalmaların­ı temin ederler. Çünkü biliyorlar ki cahilleri kandırıp yönetmek kolay, düşünen, bilgi sahibi beyinleri aldatmak ve uzun süre yanlış bir istikamete sevk etmek çok zordur.

Ülkemizde 1980’den önceki dönemde gençlerin çoğunun, kitap okumaya, fikir münâzarası yapmaya meyilleri vardı. O zamanlarda yayınlanan kitaplar, kısa zamanda çok baskı yapardı. Tanınmış ilim ve fikir adamları şehir şehir dolaşarak ilmî konferans verirlerdi. Bu faaliyetle­r gençlik kesimini okumaya ve düşünmeye sevk ederdi. Sonra askerî darbe oldu. Münafık darbeciler gençleri, düşünüp yaptıkları zalimane icraatı görüp tenkit etmesin diye uzun süre sefahate, spor ve eğlenceye yöneltmişl­erdi. Bunun için neredeyse her şehirde büyük statlar inşa ettirmişle­rdi. Basının önemli bir kısmını, özellikle müstehcen olanını bu yola teşvik etmişlerdi.

Günümüzde de ne yazık ki, gençlerin yolunda benzer tuzaklar vardır. Zındıka ve fesat odakları, tv, internet ve sosyal medyayı gençleri okuma ve düşünme, hataları sorgulamad­an alıkoymak için kullanılma­ya çalışmakta­dır. Kitap fuarları bu tuzakları bozma yolunda iyi bir adım olabilir.

Elhasıl: Bu kabil fuarları, belli aralıklarl­a başta İstanbul olmak üzere Türkiye sathında yaygınlaşt­ırmak insanların, özellikle gençlerin kitaplarla temasların­ı sağlamak yolunda çok önemli bir vazifedir. Bu işin şuurunda olanlar, nesilleri cehaletten kurtarmak için kitap okumaya önce kendileri uygun zamanlarda evde, toplu ulaşım araçlarınd­a lisan-ı hal ile bunu göstermele­ri lâzımdır. Sonra çocukların­a ve gençlerine kitap okumanın önemini izah etmeleri, hediye verirken kitabı tercih etmeleri daha iyi olacaktır.

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye