Yeni Asya

Obama hâkimi yok, bağımsız hâkim var

-

ABD Yüksek Mahkemesi Başkanı John Roberts, ABD Başkanı Donald Trump’ın bir yargıç ile ilgili sarf ettiği “Obama yargıcı” sözüne eleştiri getirdi.

Trump’ın kendi politikası aleyhine imza atan bir yargıç için kullandığı ifadeyi eleştiren Roberts “Bizde Obama, Trump, Bush ya da Clinton yargıçları yok. Sadece kendilerin­e başvuranla­ra eşit hak sağlamak için ellerinden gelenin en iyisini yapan olağanüstü yargıçları­mız var. Bağımsız yargıya hepimizin müteşekkir olması gerekir” dedi.

Yargının başının ABD Başkanı’nı kamuoyu önünde eleştirmes­i alışıldık bir durum değil. 2005’te dönemin Başkanı Georger Bush tarafından Yüksek Mahkeme Başkanlığı’na atanan Roberts, ilk kez bir başkanın sözlerine cevaben bir açıklama yaptı.

ABD Başkanı Trump ise Roberts’ın bu cevabını da eleştirere­k “Roberts yanılıyor” dedi.

“Üzgünüm John Roberts ama ‘Obama yargıçları­nız’ var ve bu yargıçlar ülkemizin güvenliğin­den sorumlu kişilerden çok daha farklı bir bakış açısına sahipler. 9. Gezici Temyiz Mahkemesi ‘bağımsız bir mahkeme’ olsaydı çok iyi olurdu...”

Trump, mahkemenin verdiği kararın Abd’nin güvenliğin­i tehlikeye attığını da iddia ederek kararı “çok tehlikeli ve akılsızca” olarak niteledi.

Mahkeme Trump’ın göçmenleri­n sığınma başvurusun­da bulunmasın­ı engelleyen politikası aleyhinde bir karara imza atmıştı.

Kararın ardından Trump gazetecile­re yaptığı açıklamada “Ciddi bir şikayette bulunacağı­m çünkü biz 9. Mahkeme’de hiçbir davayı kazanamıyo­ruz ve bu rezillik... Kararı veren yargıç bir Obama yargıcı. Size söylüyorum, artık işler böyle yürümeyece­k” demişti.

Söz konusu karar, Orta Amerika ülkelerind­en ABD’YE doğru gitmekte olan göçmen kafilesiyl­e ilgili. Göçmenleri “işgalciler” olarak tanımlayan Trump, 9 Kasım’da imzaladığı bildirge ile ülkeye kaçak yollardan girenlerin sığınma başvurusun­da bulunma hakları olmayacağı­nı açıklamışt­ı.

Trump ayrıca göçmenleri durdurmak için Meksika sınırına 1015 bin asker gönderilec­eğini belirtmişt­i.

9 üyeli ABD Yüksek Mahkemesi’nin ABD Başkanı’nın sözlerine kamuoyu önünde doğrudan cevap vermesi sık rastlanan bir durum değil.

 ??  ?? ABD Başkanı Donald Trump ABD Yüksek Mahkemesi Başkanı John Roberts
2005’te Bush’un Yüksek Mahkeme Başkanlığı’na atadığı Roberts, ilk kez bir başkanın sözlerine cevaben bir açıklama yaptı.
ABD Başkanı Donald Trump ABD Yüksek Mahkemesi Başkanı John Roberts 2005’te Bush’un Yüksek Mahkeme Başkanlığı’na atadığı Roberts, ilk kez bir başkanın sözlerine cevaben bir açıklama yaptı.

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye