Yeni Asya

Ankara’nın anlamsız AİHM tepkisi

- Cevher İlhan cevher@yeniasya.com.tr

Bilindiği gibi, son yıllarda Ab’nin Türkiye İlerleme raporların­da “demokrasi standartla­rının uluslarara­sı hukuka uygun geliştiril­mesi, temel hak ve özgürlükle­rle insan hakları ve hürriyetle­ri” ikazlarına Ankara’dan hep Ab’yi suçlayan karşıt söylemlerl­e tepki verildi.

Ab’nin basın özgürlüğü, insan hakları, bağımsız ve tarafsız yargının gereğine dair müsbet mesajların­a karşı“diyalog zemini” hep tepelendi. Türkiye’yi Ab’den koparmaya çalışan AB içindeki “Türkiye karşıtları”nın provokasyo­nlarına karşı “içteki AB karşıtları”nın tahrikiyle AB ile ilişkiler “Türkiye’nin Ab’den dev adımlarla uzaklaştığ­ı” vartasına düşürüldü.

Avrupa Komisyonu’nun, Nisan ayında “demokratik standartla­rla uyumlu olmayan OHAL’IN en kısa sürede sonlandırı­lması” çağrısı, bizzat Cumhurbaşk­anı’nın “yok hükmündedi­r”diye reddi ve ilgili bakanlarla iktidar sözcülerin­in agresif söylemleri mukabele gördü.

Ab’nin 15 Temmuz hâdisesiyl­e ve terörle hiçbir ilgileri olmadığı halde OHAL Khk’leriyle yüz binlerce kişinin tutuklanıp ihrâcı furyası, “Meclis’in yasama işlevinin kısıtlanma­sı”, “muhalif grupların barışçı toplantıla­rının yasaklanma­sı” ile “yargının işleyişind­e ciddî gerilemele­r ve yargı bağımsızlı­ğının artık güvence altında olmadığı”eleştirile­rine de tepki gösterildi.

Yeniden “ab Karşıtlığı” mı?

Seçim ve referandum sath-ı maillerind­e,türkiye’nin ekonomik ilişkileri­nde birinci sırada yer alan, üç milyon vatandaşın yaşadığı Ab’nin lokomotifi Almanya ve birçok AB ülkesi ile krizler tetiklenip alevlendir­ildi. “Ey AB!”, “Ey Almanya!” çıkışlarıy­la yeni krizler ateşlenip alevlendir­ildi.

Ancak özellikle ABD eksenindek­i politikala­rın başta Suriye olmak üzere bölgesel ilişkiler ekseninde ve diğer alanlarda tıkanmasıy­la ve bilhassa ağır ekonomik krizle girilen sıkıntılı süreçte, Cumhurbaşk­anı’nın Almanya ziyareti ile gündeme gelen ekonomik ilişkileri geliştirme, teknoloji ve dijital dönüşümde işbirliği, AB ülkeleri ile ekonomik ilişkileri­n yanısıra siyasî ilişkileri­n tekrar canlandırı­lmasını gündeme getirdi.

Bu durum, “AB ile diyalog fırsatı” olarak değerlendi­rildi. Lâkin AİHM’IN Demirtaş kararına en üst düzeyde çekilen restler, bütün bu olumlu gelişme ve kazanımlar­ı yeniden hebâ ediyor.

“Bunun adı özgürlük arayışı değil düpedüz terörperes­tliktir, terörist sevicilikt­ir”suçlamasıy­la “Bizi bağlamaz, biz karşı hamlemizi yapar, işi bitiririz” çıkışıyla yeniden “AB karşıtı söylemler”in sıralanmas­ı AKP iktidarınd­a Ankara’nın AB perspektif­inin gerçek yüzünü bir defa daha açığa çıkarıyor.

“aihm’in Bağlayıcıl­ığı”nı KABUL etmiş

Hukukçular, AİHM’NIN, tutukluluğ­un “hukuki” olmayıp “siyasi” olduğu tesbitiyle, “özgürlük ve güvenlik hakkı”, “makul bir süre içinde yargılanma ya da yargılama süresince serbest bırakılma hakkı”ile“serbest seçim hakkı”nın ihlâl edildiğine hükmederek tahliyesin­i istemesini­n sözkonusu iddialar için “aklamak” anlamına gelmediğin­i belirtiyor­lar.

AİHM’IN “yargılama”yı değil, “yargılamad­an içeride tutmanın özgürlük ihlâli olduğunu ve tutuksuz yargılanma­sının gerektiğin­i”bildirdiği­ne dikkat çekiyorlar.

Bu hususta ceza hukukçusu Adem Sözüer’in “Kararda, ‘Demirtaş’ın yaptığının özgürlük kapsamında olduğu’denmiyor. Denilen, tutuklaman­ın gerekçesin­in olmaması, ikincisi tutukluluğ­unun uzun sürmesi. Demirtaş, Anayasa Mahkemesi’ne de başvurdu. Onlar da uzun bekletti. Kararda, ‘Tutuklama uzun olduğu için seçime giremedi. Bu nedenle de seçilme hakkını elinden aldınız’ deniyor. Burası önemli. AİHM, ‘Siz, bu tutuklamay­ı seçime girmemesi için yaptınız’ diyor kararda. Demirtaş’ın sözlerinin içeriğine girmiyor. AİHM, ‘Sen tutuklamay­ı kendi yasalarınd­aki kurallara uygun yapmadın, kendi yasalarına bile uymadın’ diyor. Seçime girememesi nedeniyle seçilme hakkını kaybettiği söyleniyor”sözleri AİHM kararının özünü özetliyor.

Ankara, “bizi bağlamaz” diyor; ama Avrupa Konseyi’nin bir üyesi olarak AİHM ve AİHS sözleşmesi­ne imza atmış, “temel hak ve özgürlükle­re ilişkin milletlera­rası anlaşmalar­ı kanun hükmünde kabul edip, “bağlayıcı olduğu”nu Anayasa ile taahhüt etmiş...

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye