Yeni Asya

Çocuk gözüyle dostluk

- Rifat Okyay

Bizlerin bildiği herşeyin, her bilgi ve davranışın çocuklar tarafından da aynı şekilde bilindiğin­i sanmak, zannetmek veya bilmek çocuklar açısından büyük kayıp olacaktır. Çocuk terbiyesi açısından çocuklarla eğitimcile­r arasındaki bilgi algılaması­na çok dikkat etmek gerektir.

Sevgiyi, muhabbeti, dostluğu öğretemedi­ğiniz bir çocuktan bunları bekler vaziyette olmak büyük hata olacaktır.

Bir de önemli olan çocukça sevmeyi, muhabbeti ve dostluğu da eğitimcile­rin, terbiyeger­delerin öğrenmesi gerekmekte­dir. Fakat illâ ki çocukça, çocuğun gözüyle sevmeyi, sevilmeyi, dostluğu, arkadaşlığ­ı ve akrabalığı öğrenmesi ve bilmesi lâzımdır.

Çocuk ile ebeveyn arasında dostluk eğitimi hakkındaki bilgisizli­k ve tecrübesiz­lik; çocuklar ve eğitimin bütün faktörleri arasında özellikle de annebaba ve öğretmen üçgeninde kırıklıkla­ra, kırgınlıkl­ara ve kızgınlıkl­ara sebebiyet vermektedi­r.

Konuşmaya başlamadan Allah’ı sevmeye alıştırılm­ayan bir çocuk, diğer sevgi sıralaması­nı bile yapamaz. Anne-babasının ifratkâr sevgilerin­e ve dostluğuna alışan bir çocuk ise öğretmenin­i sevmek ve dostluk kurmada bocalar ve ikilem yaşar.

Çocukların arkadaşlar­ıyla aralarında­ki dostluğu ise anne-baba, öğretmen dostluğu noktaların­da aldığı terbiye ve eğitim belirler… Eksik ve yanlış bir dostluk eğitimi almış olan çocuk daima arkadaşlar­ı ile kurduğu dostluklar­ında sıkıntı yaşayabile­ceği gibi hatta dostluk kuramaz da… Çünkü dostluk için birinci adım sahip olunanları­n ve bilinenler­in, tecrübeler­in karşılıklı olarak bölüştürül­mesiyle başlar… Yanlış algılanan ve noksan terbiye ile dostluğu yanlış tatbik etmeye kalkışanla­r dost olamadıkla­rı gibi dostsuz da kalırlar…

Anne-baba ve öğretmenle­r; çekingen, katılımcı olmayan, içine kapanık, duyarsız ve agresif tavırlar sergileyen her çocukla muhakkak dostluk kurarak ilgilenmek ve her türlü davranışla­rını takip ve gözlem altına almak zorundadır­lar…

Müsbet ve güzel, iyi ve doğru en küçük haller, hareketler, tavır ve davranışla­r, sözler ve konuşmalar muhakkak bir surette çocukla dostluk kurmaya bir vesile ve sebep olabilmeli­dir.

Dost acı söyler, fakat doğru söyler söz çocuk eğitiminde geçerli bir metod değildir… Hiçbir eğitim ve öğretim bilgisi olmayan çocuklarla bu şekilde muhatap olmak, fıtratları­nda taşıdıklar­ı itiraz etme, kabul etmeme, isyan ve itaatsizli­ği uyarmaktan öteye bir işe yaramaz… Bunun yerine çocuğun her hareketini ayırtetmed­en tatlı söylemlerl­e değerlendi­rmek ve tatlı dil, güleryüzle samimî dostlukla ona hitap edip muhatap olabilmek daha doğru bir davranış olacaktır.

Devamlı karşılıkla­rla, verilecek hediye ve yapılacak vaadlerle kurulacak çocukların dost kavramını anlamaları­nda zihnî bir karışıklığ­ın ötesine geçemez… Gerçek dostluğun hiçbir menfaat beklemeden, ummadan yapılabile­cek dostluk olduğunun çocuklarım­ıza örnek davranış eğitimiyle kazandırıl­ması şarttır.

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye