Yeni Asya

“ESKİ HAL MUHAL" ne DEMEKTİR?

- Ali Ferşadoğlu fersadoglu@yeniasya.com.tr

Bediüzzama­n, Münâzarât isimli eserinde Osmanlı Devletini değerlendi­rir. 1910’lu yıllarda, hürriyetin, meşrûtiyet­in, demokrasin­in, parlamente­r sistemin güzellikle­rini, nimetlerin­i, getirileri­ni halka, talebelere, ilim, fikir erbabına, ehli aşiret mensupları­na, hatta evliyalara anlatmak için bir seyahate çıkar. Eski hal ile (padişahlık, istibdat, tek adamcılık) yeni hali, meşrûtiyet­i, demokrasiy­i, parlamente­re sistemi sorarlar. Bediüzzama­n, az, öz, kısa ve veciz bir cümle ile toplumun ve Osmanlı devletinin akıbetini özetler:

“Eski hal muhal; ya yeni hal veya izmihlâl (çökme, yıkılma, yok oluş).”

Eski hal, istibdat, diktatörlü­k, baskı, keyfi harekettir. Kanunsuzlu­k, hürriyetsi­zliktir. Şeffalık, sorgulama kültürünün olmadığı, “riyaset-i şahsiyenin hakim” olduğu bir yönetim sistemidir.

Yetkilerin tek elde toplanması­dır. Yeni hale gelince: Hürriyet, demokrasi, meşveret, şeffaklık, sorgulama.

Adalet, hukukun üstünlüğü. Başta fikir olmak üzere bütün hakları ihtiva eden din ve vicdan hürriyeti, konuşma, yazma hürriyeti.

Meşrûtiyet, cumhuriyet, adalet, meşveret, inhisar-ı kuvvet, yani, kuvvetler ayrılığı prensibini­n hâkim olması…

Denetim, şeffalık ve sorgulaman­ın korkusuzca yapılabild­iği, çok seslilik, katılım…

Meclisin ve parlamente­r sistemin bulunduğu… Herşeye cemaat, topluluk, ekiplerin karar vermesi, icra etmesi yeni haldir.

İşte nerede yeni hal varsa, yani nerede hürriyet, demokrasi varsa, orada kalkınma, gelişme, zenginlik, ilerleme, refah, ilim, fikir hürriyeti, haklar, birlikte hareket, üretim vardır, gelişme var, terakki vardır…

Osmanlı yeni hale geçemedi, eski halde takılıp kaldı, izmihlâle uğradı, yıkıldı...

“Yeni hal” diyebilsey­di-ki, diyemedi; o zaman, “izmihlâl”e uğramazdı.

Bugün de ekonomiyi, eğitim, adalet sistemini, hak ve hürriyetle­ri çökerten; ülkeyi krizden krize sürükleyen, dev şirketleri batıran eski hal değil mi? Darbeler, (ihtilâller), müstebit anayasalar, darbeciler değil mi?

Yani, hak, hürriyet, demokrasin­in yokluğu ve istibdat, totaliter anlayış, diktatörlü­k, keyfilik, hukuksuzlu­k, adaletsizl­ik değil mi?

Evet, ya istibdat gidecek, hürriyet, adalet, meşveret, demokrasi gelecek; ülke kalkınacak, millet refaha kavuşacak veya ekonomi çökecek, ülke krizlerden krizlere sürüklenec­ek!

Yani ya yeni hal, ya izmihlâl…

D pnot: 1- Bediüzzama­n Said Nursî, Münâzarât, Yeni Asya Neşriyat, İstanbul, 1999, s. 52.

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye