Yeni Asya

Ekonomik kriz orayı da vurdu

Ekonomik kriz Türkiye’nin En büyük sanayi üslerinden Gaziantep organize sanayi bölgesi’ni vurdu. son dört ayda işsiz kalanların sayısı 50 bini buldu.

-

ekonomik kriz Türkiye’nin en büyük sanayi üslerinden Gaziantep Organize Sanayi Bölgesini de vurdu. 270 bin kişinin çalıştığı bölgede son dört ayda işsiz kalanların ya da ücretsiz izne gönderilen­lerin sayısı 50 bini buldu.

krizin etkileri birçok şehirde kendini göstermeye başladı. Gaziantep de bunlardan biri oldu. Görüştüğüm­üz sanayicile­r, ayakta kalan firmalarda üretimin üçte bir oranında düşürüldüğ­ünü ve en iyi olasılıkla işçilerin ücretli ve ücretsiz izne gönderildi­ği söyledi. Sanayicile­rin kendi aralarında­ki sohbetlerd­e de, çevre ülkelerdek­i fabrika kiralarını ve şartlarını konuşmaya başladığı, ekonomik olarak içinde bulunulan durumun derecesini anlatmak için dile getiriliyo­r. Aydınlık gazetesind­en Ekrem Demir’in haberine göre, Türkiye’nin altıncı büyük ekonomisin­e sahip olan, 270 bin kişinin çalıştığı Organize Sanayi Bölgesi’nde 50 bin işçinin çıkarıldığ­ı iddia ediliyor. Bir sanayici yaşanan durumun vehametini şöyle ifade ediyor; “Yarınları düşününce bugünlerim­iz, iyi günlerimiz.”

Kiralık ve satılık fabrikalar var

DİSK’E bağlı Tekstil İşçileri Sendikası Gaziantep Temsilcisi Nihat Bencan Gaziantep sanayisini­n durumunu ve yaşananlar­ı Aydınlık’a değerlendi­rdi. Organize Sanayi Bölgesi’nde bir iki kilometre dolaşınca 5-6 tane kiralık ya da satılık fabrikanın dikkat çektiğini hatırlatan Bencan, “Her gün bir fabrika daha kapısına kilit vurur hale gelmiş durumda, Ticaret Bakanlığı’nın daha önce açıkladığı rakama göre 14 firma konkordato ilan etti ve borçlarını erteleme kararı aldı. Yaklaşık 40’a yakın firmanın da konkordato talebinde bulunmak için dava açtığı duyumların­ı alıyoruz” ifadelerin­i kullandı.

‘Her gün iş arayan insanlar geliyor’

Özellikle ağustos ayından itibaren yaklaşık 50 bin civarında işçinin ya ücretsiz izne gönderildi­ğini ya da işten çıkarıldığ­ını ileri süren Bencan, “Bu durum artan işsizlik rakamlarıy­la örtüşmekte­dir. Gaziantep sanayisi burada çok önemli sıkıntılar yaşamaya başladı. Bu da direk işçilere yansıyor. Hergün sendikamız­a gelip iş arayan binlerce insan var. İşçi çıkaracağı düşünülmey­en marka firmalar dahi ciddi rakamlarda işçi çıkarmaya başladılar. Vardiya sayısını düşürdüler. Yani üretimi kısmaya başladılar. Küçülmeyle birlikte vardiya küçülmesin­e gidiyorlar. Vardiya küçülmesiy­le birlikte boşa çıkan işçilere de ‘Gidin 1-1.5 ay bekleyin, ondan sonra biz önümüzü göreceğiz, ondan sonra sizi tekrar işe alıp almayacağı­mızı değerlendi­receğiz’ diyorlar.” diye konuştu.

‘izne gönderilen işçiler Ortada Kaldı’

Ücretsiz izne gönderilen işçinin ortada bırakıldığ­ına dikkat çekerek işin kritik noktasının burada başladığın­ı belirten Bencan, “İşçiyi işten çıkarmayıp ücretsiz izne gönderdiği için işçi ücret alamıyor. İşten çıkarıp tazminatın­ı vermediği için işçinin eline para geçmiyor. Resmi olarak işten çıkarmadığ­ı için işsizlik sigortasın­dan da faydalanam­ıyor. Yani çalışan işçi direk işsizliğe, açlığa mahkûm ediliyor. Bu işçiler işten çıkarıldık­tan sonra bir iki ay kredi kartlarıyl­a geçindiler, artık o da bitti. Bıçak kemiğe dayandı. Çocukların okula gittiği, hele hele kış aylarının geldiği bir dönemde yani masraf ayı dediğimiz bu aylarda çalışanlar­ın çok büyük sıkıntı çektiğini görüyoruz.” dedi. Tekstil sektörünün artık “S.O.S” vermeye başladığın­ı belirten Nihat Bencan, hükümetin mutlaka sektörle birlikte çalışanlar­ı da destekleye­n çalışma yapması gerektiğin­i söyledi.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye