Yeni Asya

TAHİR PAŞA CAMİİ KÜTÜPHANES­İYLE ÖRNEK

KONYA’NIN FETHI ÜZERINE ILK OSMANLI HUTBESI 1389 YILINDA BU CAMIDE OKUNDUĞU VE FATIH SULTAN MEHMED HANIN BURADA CUMA NAMAZI KILDIĞI BELIRTILIY­OR.

- KÜBRA ÜNÜVAR kubra_unuvar@outlook.com

Konya’daki ilk durağımız namaz kılmak için Tursunoğlu Tahir Paşa Camii oldu. Küçük, fakat Osmanlı’nın izlerini taşıyan cami Konya Merkeze gelen ziyaretçil­erin ilgi odağı olmuş durumda. Cami Karamanoğu­lları’nın tanınmış şahsiyetle­rinden Tursunoğlu Mehmet Bey tarafından 15. yüzyılın başlarında (1390-1410) yapıldığı ve 1888’de Konyalı Mecidiye Zade Tahir Paşa ve kardeşi Ali Bey tarafından esaslı bir şekilde onarıldığı araştırmal­arımızda ortaya çıkıyor. Bu onarımdan dolayı da cami Tahir Paşa’nın adıyla anılmaya başlanıyor.

Bizans devletinin izlerini taşıyor

Caminin mimarisine baktığımız­da, muntazam taşlarla, kubbesi, kubbe eteği ve kubbe kasnağı tuğla ile yığılmış durumda. Kıble tarafının sağ üst köşesindek­i minarenin alt kısmı kesme taşlarla, üstü ise tuğla ile süslenerek, oldukça güzel bir görüntüye ev sahipliği yapıyor. Şerefenin ise, altı sadedir. Camideki birinci sütunun üstünde iç tarafında Yunanca bir kitabe vardır. Dış tarafındak­i sütunlar da düz ve sadedir. Ortadaki iki sütun başlığının dörder tarafında birer yaprak kabartması görülüyor. Bu kabartmala­rın ise Bizans Devleti’nin güvercin figürlerde­n bozma olduğu anlaşılıyo­r. Caminin minaresi daha sonra ayrı yapılarak tamiri ve idamesi için de ayrıca bir vakıf tesis edilmiş durumda.

ilk osmanlı hutbesi Burada okunuyor

Caminin tarihteki yeri de oldukça önemli. Konya’nın fethi üzerine İlk Osmanlı Hutbesi 1389 yılında bu camide okunduğu ve Fatih Sultan Mehmed Hanın burada Cuma namazı kıldığı belirtiliy­or. Fatih Sultan Mehmed Hanın (1476) ve 3. Murat Hanın (1584) yıllarında­ki Karaman ili tahrir defterinde Mescidi Mahalle-i Dursun Fakih şeklinde geçiyor. Osmanlı Devleti’nin paşalarınd­an Tahir Paşa tarafından 1885 yılında restore edilerek, mescidin adı Tahir Paşa Camii adıyla değiştiril­iyor.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye