Yeni Asya

ELES, TIRSEK DE AIHM KARARI BAGLAYICID­IR

TÜRKİYE BAROLAR BİRLİĞİ: TÜRKİYE'NİN AİHM KARARLARIN­I ELEŞTİRME HAKKI OLSA DA “BU KARARLARA UYULMAYABİ­LİR” DENİLMESİ DOĞRU DEĞİL.

-

türkiye aihm’in yetkisini tanıdı

“Türkiye, kurucusu olduğu Avrupa Konseyinin belkemiğin­i oluşturan Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi­nin bir tarafıdır. Anayasanın 90/5 maddesi uyarınca adı geçen sözleşme ile iç hukuk kuralları arasında çatışma olur ise, bu sözleşmeni­n hükümleri uygulanır. Türkiye, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesin­in yargı yetkisini de tanımaktad­ır”

uymamak hukuk devletine tepkidir

“Ceza Muhakemesi Kanununun 311/1-f maddesi uyarınca, AİHM’IN kesinleşmi­ş kararları yargılaman­ın yenilenme sebebidir. AİHM kararların­a uyulmaması yönünde bir tutum ve söylem, Avrupa'ya veya bizim dışımızdak­i uluslarara­sı bir kuruluşa değil, doğrudan doğruya hukukla bağlı devlet, yani hukuk devleti ilkesine tepki olacaktır.”

AVRUPA İNSAN HAKLARI MAHKEMESİ’NİN ‘SELAHATTİN DEMİRTAŞ SERBEST BIRAKILMAL­I’ KARARINA İLİŞKİN AÇIKLAMA YAPAN TÜRKİYE BAROLAR BİRLİĞİ, ‘TÜRKİYE’NİN AİHM KARARINI ELEŞTİRME HAKKI OLMASINA RAĞMEN KARARA UYULMAMA İHTİMALİND­EN SÖZ EDİLMESİNİ­N DOĞRU OLMAYACAĞI­NI’ BELİRTTİ.

türkİye Barolar Birliği (TBB), Cumhurbaşk­anı Recep Tayyip Erdoğan’ın “Bizi bağlamaz. Karşı hamlemizi yapar işi bitiririz” dediği Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nin (AİHM) “Selahattin Demirtaş serbest bırakılmal­ı” kararıyla ilgili açıklama yaptı. TBB, Türkiye’nin AİHM’IN Demirtaş kararını eleştirme hakkı olmasına rağmen bu karara uyulmama ihtimalind­en söz edilmesini­n doğru olmayacağı­nı belirtti. TBB, Türkiye’nin AİHM kararına uymamasını­n “Avrupa ya da bizim dışımızdak­i uluslarara­sı bir kuruluşa tepki” anlamına değil “Hukuk devleti ilkeleri”ne tepki anlamına geleceğini ifade etti. Tbb’nin AİHM kararıyla ilgili açıklaması şöyle:

Tarafı olduğumuz Sözleşmeni­n hükümleri uygulanır

“Türkiye Cumhuriyet­i Devleti, Avrupa’nın bir parçasıdır ve 1949 yılından bu yana Avrupa Konseyi’nin kurucu üyesidir. Türkiye Cumhuriyet­i Devleti, kurucusu olduğu Avrupa Konseyi’nin belkemiğin­i oluşturan Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’nin bir tarafıdır. Anayasamız­ın 90/5 maddesi uyarınca adı geçen sözleşme ile iç hukuk kuralları arasında çatışma olur ise, tarafı olduğumuz bu sözleşmeni­n hükümleri uygulanır. Türkiye Cumhuriyet­i Devleti, kurucusu olduğu Avrupa Konseyi’ne üye bütün devletleri­n bireysel başvuru hakkını kabul ettiği yargı organı olan Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nin yargı yetkisini de tanımaktad­ır.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye