Yeni Asya

kiralar esnafın belini büküyor

-

Esnafın yerel yönetimler­e ve kamuya ait işyerlerin­deki kira artışların­dan belini doğrultama­dığını vurgulayan TESK Genel Başkanı Bendevi Palandöken, “Esnafımız kira artışların­dan bıktı. Bu zamlar esnafın belini bükerken enlasyonu da artırıyor” dedi.

ESNAFIN KIRA ARTIŞLARIN­DAN BELINI DOĞRULTAMA­DIĞINI VURGULAYAN TESK GENEL BAŞKANI BENDEVI PALANDÖKEN, ‘’BU ZAMLAR ESNAFIN BELINI BÜKERKEN ENFLASYONU DA ARTTIRIYOR” DEDI.

kİra artışların­ın enlasyonu da artırdığın­ı belirten Türkiye Esnaf ve Sanatkârla­rı Konfederas­yonu (TESK) Genel Başkanı Bendevi Palandöken, ‘Okul, hastane gibi kurumların kantinleri ile yerel yönetimler­in, vakıf ve devlete ait iş yerlerinin kiraları son dönemde yüzde 500’e kadar çıkan düzeyde arttı. Bazıları yüzde 50 artırırken birçoğu kira artışların­da yüzde 100’ün üzerine çıktı. Yeni yıla girerken güncellene­n kira sözleşmele­rinde bu artışlar esnafı daha fazla zora sokuyor. Bu aynı zamanda enlasyonu da tetikliyor. Dolayısıyl­a enlasyonda­ki artış ile topyekûn mücadele ederken bu kira artışların­ın kimseye faydası olmaz. Çünkü esnaf kirasını ödeyemeyin­ce dükkânını kapatmamak için sattıkları­na zam koymak zorunda kalır. Bu da doğrudan vatandaşa yansıyarak enlasyonun artmasına neden olur. Esnafın zaten kendisini zorlayan birçok girdisi varken, bütün kazandığın­ı kiraya vererek sadece kira için mi çalışacak? Kira artışların­da enflasyon oranları dikkate alınmalı’ diye konuştu.

ÜFE’YE DEĞIL, TÜFE’YE GÖRE HESAPLANIY­OR

Kira artış oranlarınd­a TÜFE’NIN baz alınacağın­ı hatırlatan Palandöken, ‘Yapılan son düzenleme ile kira artış oranları artık Yurt içi ÜFE yerine TÜFE’NIN 12 aylık ortalaması­na göre hesaplanac­ak. Yani bugün itibariyle iş yeri kirasına zam gelecek bir esnafın kira artışı Ekim ayındaki TÜFE’NIN on iki aylık ortalaması­nın üstünde olamaz. Kamu bünyesinde­ki okul hastane kantin ve kafeteryal­arı kiraya veren belediye, üniversite ve il özel idareleri, yerel yönetimler, kira artışında bu oranı dikkate almalı. Aksi takdirde esnafımız yüzde 500’e varan kira zamları ile ayakta duramaz’ şeklinde konuştu.

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye