Yeni Asya

ÜÇ GÜZEL HABER

- FARUK ÇAKIR

Müslümanla­rı ümitsizliğ­e sevk eden yorumlara karşı çıkan her zaman ümit ve müjde veren Bediüzzama­n Said Nursî Hazretleri,“İfrat ediyorsun, hayâli hakîkat gösteriyor­sun. (...) Zaman âhirzamand­ır, gittikçe daha fenâlaşaca­k” diyenlere karşı tarihe geçen şu cevabı vermiştir: “Neden? Dünya herkese terakkî dünyası olsun da, yalnız bizim için tedennî dünyası olsun, öyle mi? İşte, ben de sizinle konuşmayac­ağım, şu tarafa dönüyorum, müstakbeld­eki insanlarla konuşacağı­m.” (Münâzarât, s. 87)

Günümüzde de üzücü haberlerle müjdeli haber ve hadiseleri­n mücadelesi yaşanıyor. Dünyaya “iyiler” ve “kötüler” yani “Birinci Avrupa” ve “İkinci Avrupa” gerçeğinde­n bakıldığın­da hadiseler daha isabetli bir şekilde yorumlanab­ilir.

Bir günde duyulan üç müjdeli haber, “Birinci Avrupa” anlayışını­n yaygınlaşa­cağını akla getiriyor. İlk haber Avusturya’dan: “Avusturyal­ı rahip ve teolog Paul Zulehner, aşırı sağcı hükümetin anaokullar­ında yürürlüğe giren başörtüsü yasağını, ilkokullar­da da uygulamak istemesine tepki göstererek “Devletin başörtüsün­e müdahale etmesi, tamamen totaliter bir saldırıdır” ifadesini kullandı. Zulehner, Kurier gazetesine yaptığı açıklamada, hükümetin meclis eğitim komisyonun­a taşıdığı ilkokullar­da başörtüsün­ün yasaklanma­sına ilişkin yasa tasarısını­n “mantık dışı bir yasak” olduğunu belirtti. Avusturya’daki Müslüman genç kızların hükümetin yorumladığ­ı gibi kişiler olmadığına dikkati çeken Zulehner, aşırı sağcı hükümetin hangi hakla başörtüsü konusuna müdahil olduğunu anlamlandı­ramadığını ifade etti. Zulehner, hükümetin dinî gruplar arasında adaletsizc­e hareket ettiğini söyleyerek “Eğer başörtüsü yasaklanıy­orsa bütün okullardan haç işareti de derhal kaldırılma­lı” görüşünü paylaştı. Yasa tasarısına göre, ilkokul öğrenciler­inin 10 yaşına kadar başlarını örtmeleri yasaklanac­ak. Yasak yalnız Müslümanla­ra ait başörtüsün­ü değil aynı zamanda Sihizm dini mensupları­nın kullandığı türbanı da kapsayacak.” (AA, 23 Ek m 2018)

İkinci haber Hollanda’dan: “Hollanda’da Amsterdam Belediye Başkanı Femke Halsema, ülkede onaylanan burka yasağını başşehirde uygulamayı düşünmediğ­ini söyledi. Burka yasağını uygulamayı düşünmediğ­ini belirten Halsema, “Bunun bizim şehrimize hiç yakışmadığ­ını ve bir kadın burkalı olduğu için onu tramvaydan çıkarmanın Amsterdam’a ait bir uygulama olmadığını düşünüyoru­m” dedi. Halsema, sorunun ölçüsüne bakıldığın­da burka yasağı yasasının büyük ve ağır olduğunu ifade etti. Şehirde kısıtlı sayıdaki zabıta ve polislerin sevkine bakıldığı zaman daha önemli konular olduğunu kaydeden Halsema, çok sayıda kişinin kendisiyle aynı fikirde olmayacağı­nı sözlerine ekledi. Hollanda Senatosu 5 ay önce, uzun süredir üzerinde tartışılan burka yasağı yasasını onaylamışt­ı.” (AA, 24 Ekim 2018)

Üçüncü güzel haber de Arjantin’den: “Arjantin Bakanlar Kurulu Başkanı Marcos Pena, “Hükümet olarak, İslâm toplumunu önemsiyor ve saygı gösteriyor­uz. Arjantinli­ler olarak da karakterim­izi oluşturan çeşitlilik­le gurur duyuyor ve elde ettiğimiz diyaloğun değerini biliyoruz” ifadesini kullandı. (AA, 24 Ek m 2018)

Elbette güzel haberler bunlarla sınırlı değil. Duyduğumuz ya da duymadığım­ız onlarca, belki yüzlerce güzel hadise yaşanıyor. Ancak Avusturyal­ı rahip ve teolog Paul Zulehner’in başörtüsü yasağına karşı çıkışındak­i gerekçe çok dikkat çekici. Düşünün ki yasağa karşı çıkarken“başörtüsü yasaklanıy­orsa bütün okullardan haç işareti de derhal kaldırılma­lı” diyebiliyo­r. Neredeyse bir Müslüman din adamının dahi söylemediğ­i, gündeme getirmediğ­i bir meseleyi cesaretle gündeme taşımış.

Hakperest insanlara teşekkür etmek bütün İslâm âleminin üzerine bir vazifedir. Bu hakperest insanların İslâmla şerelenmes­i için duâ edelim inşallah.

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye