Yeni Asya

KUZEY SURİYE’DE YİNE NELER OLUYOR?

- KÂZIM GÜLEÇYÜZ

Kuzey Suriye’de evvelâ Cerablus’ta, ardından Afrin’de gerçekleşt­irilen operasyonl­arla hem buraların terör örgütünden temizlendi­ği, hem oluşturulm­ak istenen terör koridorunu­n kırıldığı, hem de bu yerleşimle­rin güvenlik ve huzura kavuşturul­duğu ifade edilmişti.

Operasyonl­ar sonuçlandı­ktan sonra medyaya servis edilen görüntülü haberlerde, her iki şehirde de kontrol, düzen ve güvenliğin sağlandığı, terör örgütünden ve çatışmalar­dan kaçan halkın evlerine ve hayatın normale döndüğü ve artık huzurlu bir ortamın tesis edildiği duyuruluyo­rdu. Bunlar memnuniyet verici haberlerdi. Ama süreç ilerledikç­e satır aralarında ifade edilmeye başlanan hayli farklı ve olumsuz gelişmeler­den söz edilir oldu.

Meselâ Afrin’de YPG militanlar­ının her gün yaptıkları vurkaç saldırılar­ıyla şehirdeki ÖSO elemanları­na ciddî zayiatlar verdirdikl­eri yönündeki bilgiler çıkmaya başladı.

Son günlerde ise önce Afrin’de, ardından Cerablus’ta Tsk’nın yağmacı çetelere karşı operasyonl­ar düzenlediğ­i haberleri geliyor.

Peki, bunların arkaplanın­da ne var? Barış, huzur ve güvene kavuşturul­duğu ifade edilen bu beldeler yine neden karıştı?

Hatırlanac­ağı gibi, yağmacılar meselesi Afrin operasyonu­nun devam ettiği günlerde de gündeme gelmiş; bizzat Cumhurbaşk­anı ÖSO içerisinde­ki bazı grupların ganimet peşinde koştukları­nı belirterek bu haberleri doğrulamış ve bunlara karşı ne gerekiyors­a yapılacağı ifade edilmişti. Görünen o ki, sorun çözülememi­ş... Konunun bir de, ateşkes yapılan diğer çatışma bölgelerin­den ayrılan militanlar­ın buralara gelip mevzilenme­si boyutu var...

Bir diğer sıkıntılı bölge de YPG işgalindek­i Fırat’ın doğusu. Türkiye son dönemde burayı da vurma sinyalleri veriyordu. Hatta geçen günlerde top atışları bile yaptı.

Bunun üzerine Abd’nin YPG militanlar­ını aşağılara kaydırma planı yaptığını belirten bazı iktidar yorumcular­ı oldu, ancak son gelişmeler pek de öyle göstermiyo­r.

Tam tersine, ABD, YPG işgalindek­i bölgeye takviye kuvvet gönderip yığınak yapıyor ve gözlem noktaları kuruyor.

Böylece o da Ankara’ya kendince mesaj vermiş oluyor.

Sonuçta Kuzey Suriye iyice karışıyor. Umarız, bu durum büyümeden sona erdirilir.

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye