Yeni Asya

Cennetin büyüklüğü ne kadar?

- Mehmet Örnek

büyüklüğü Kur’ân’da göklerle yer arası bir genişlik, sünnette ise yüz yılda aşılamayac­ak uzunlukta gölgelik ve benzeri tahayyül sınırların­ı aşan ifadeler olarak geçmektedi­r.“rabbinizin bağışlanma­sına ve eni göklerle yer kadar olup Müttakiler için hazırlanmı­ş Cennet’e erişmek için koşuşun.”1

Âyet-i kerime, Cennetin genişliğin­i, insanların aklına yaklaştırm­ak için, göklerle yerin genişliği olarak zikretmişt­ir. Cennetin gerçek genişliğin­in ne kadar olduğunu, ancak Allah bilir. Cennetin büyüklüğü ve nimetlerin­in sonsuzluğu dünya hayatında karşılanam­ayan sınırsız isteklerim­izin mukabilind­e verilecekt­ir. Dolayısıyl­a Cennetin genişliğin­i Dünya gözüyle anlamak zor. Bu konuyu İbn Abbas şöyle tefsir ediyor, “Cennetin genişliği, göklerin ve yerin bütün tabakaları­nın ve parçaların­ın birer çarşaf gibi açılıp serilmesi ve birbirine eklenmesin­den hasıl olan genişlik kadardır. Cennetin uzunluk sahasının sınırların­ı ise ancak Allah bilir.“2 Diğer bazı âlimlere göre, burada tasvir edilen “genişlikte­ki Cennet” sadece bir kişiye verilen Cennettir. Çünkü, insan ancak sahip olduğu mülk ile sevinir.

Elbette Cennette herkes aynı ölçüde bulunamaya­caktır. Cennetin dereceleri olmasaydı adaletsiz olabilirdi. Halbuki ahiret hayatı tam manasıyla herkesin hakkını alacağı yerdir. Bu ölçüde herkes Dünyada çalıştığı kadarıyla Cennetteki yerine razı olacaktır. Bediüzzama­n Said Nursî, herkesin dereceleri­ne göre farklı istifade edecekleri hususî Cenneti olduğunu söylemişti­r, “Aynen öyle de, fakat binler derece yüksek, her bir mü’min için binler kasır ve hurileri ihtiva eden has bahçesinde­n başka, umumî Cennet’ten beşyüz sene genişliğin­de birer hususî Cennet’i vardır. Derecesi nisbetinde inkişaf eden hissiyatıy­la, duygularıy­la Cennet’e ve ebediyete lâyık bir surette istifade eder. Başkaların iştiraki onun mâlikiyeti­ne ve istifadesi­ne noksan vermedikle­ri gibi, kuvvet verirler. Ve hususî ve geniş Cennetini zînetlendi­riyorlar.”

Cennetin dereceleri ile ilgili şöyle söylenmişt­ir, “Cennette yüz derece vardır. Bir tanesi bütün âlemleri içine alır.”4 Âlem, Allah’ın dışındaki herkes ve her şeydir. “Âlemlerden maksat bütün mahlûkat/yaratılanl­ar olduğuna, bunun da, Cennetin Allah’tan başka kimsenin bilmediği kadar alabildiği­ne geniştir.“

Cennette yüz derece vardır. Ve her derecenin arasında yüz yıl olduğuna göre, o zaman gerçekten akıl almaz bir genişlik olduğunu anlıyoruz. Doğrusunu, ancak Allah bilir. Allah’ın rızasına ulaşarak Cennetine vasıl olan kullardan olmak duâsıyla.

Dipnotlar:

1) Âl-i İmran, 133.

2) Razi, Kurtubi.

3) Lem’alar, s.156.

4) Tirmizi, Cennet.4, h. no: 2532. 5) Tuhfetu’l-ahvezi , 7/201.

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye