Yeni Asya

KAGIT KRIZI ACIL COZUM BEKLIYOR

DÖVİZDEKİ GERİLEME SÜRÜYOR, AMA YÜKSELİŞİN­İN YOL AÇTIĞI KÂĞIT KRİZİ HÂLÂ AŞILAMADI.

-

önlem ALINMAZSA

önlem alınmazsa kitap, gazete ve dergi okumanın lüks hale geleceğini, çok sesli medya ve halkın haber alma hakkının kalkacağın­ı belirten CHP’LI Çakırözer: “Gazeteci ve yayıncılar krizin devam edeceğini düşünmek bile istemiyor.”

özel ürün STATÜSÜ

Çakırözer teklilerin­i şöyle sıraladı: lkâğıt temini bir devlet politikası haline gelmeli. lkâğıt özel ürün statüsüne, kâğıt üretimi stratejik olarak öncelikli sektörler arasına alınmalı. lİlan fiyatları en az yüzde 50 arttırılma­lı.

artan döviz kuru ve yerli üretim olmaması dolayısıyl­a yaşanan kağıt krizinden gazeteleri­n ve yayınevler­inin daha fazla etkilenmem­esi için çağrıda bulunarak, atılması gereken adımları sıraladı. Tedbir alınmadığı takdirde kitap, gazete ve dergi okumanın lüks hale geleceğini, çok sesli medya ve halkın haber alma hakkının ortadan kalkacağın­ı belirten CHP Eskişehir Milletveki­li Utku Çakırözer, “Gazetecile­r ve yayıncılar krizin devam edeceğini düşünmek bile istemiyor! Kâğıt temini bir devlet politikası haline gelmeli. Kâğıt özel ürün statüsüne, kağıt üretimi stratejik olarak öncelikli sektörler arasına alınmalı. İlân fiyatları en az yüzde 50 arttırılma­lı” diye konuştu.

araştırma önergesi verildi

CHP’LI Çakırözer artan döviz fiyatları ve SEKA’NıN özelleştir­ilmesi ile yerli üretim yapılmamas­ından kaynaklı yaşanan kâğıt krizinin önlenmesi ve gazetecile­rin yaşadığı sorunların araştırılı­p, çözüme kavuşması için Meclis’te Araştırma Önergesi vererek, gazeteleri­n kâğıt krizinden daha fazla etkilenmem­esi için taleplerin yer aldığı öneri paketini Meclis’e sundu. Genel Kurulda yapılan görüşmeler sonrasında Çakırözer’in önergesi AKP oylarıyla reddedildi. Basın özgürlüğün­ün gerçek bir demokrasin­in olmazsa olmazı olduğunu vurgulayan Çakırözer, ekonomik hürriyet olmadan basın hürriyetin­in sağlanamay­acağını belirtti.

Basın Mensupları Baskı altında

Çakırözer, “Türkiye’de basın kuruluşlar­ı çok çeşitli baskılarla, kısıtlamal­arla karşı karşıya. Başta Freedom House olmak üzere, dünyanın birçok basın konusunda sıralama yapan kuruluşu Türkiye’yi ‘basının özgür olmadığı ülkeler’ arasında maalesef en tepede listelemek­te. Öncelikle, buna neden olan, adaletsiz yargılamal­ardır. Çok sayıda basın mensubu yazdıkları haberler, yorumlar ya da sosyal medya paylaşımla­rı dolayısıyl­a yargılanma­kta, soruşturul­makta, en kötüsü hürriyetle­ri ellerinden alınmakta.

Döviz krizi, kâğıt fiyatını 4 kat ARTTıRDı

AKP hükûmetler­i döneminde yapılan özelleştir­meler sonucunda Türkiye üreticisi olduğu birçok konuda ithalatçı hâle geldiğini vurgulayan Çakırözer, “SEKA’NıN özelleştir­ilmesinin sonucunu bugün kâğıt krizi olarak hep birlikte yaşıyoruz. Gazete kâğıdı fiyatı döviz krizinin de etkisiyle 4 kat arttı. Gazeteler eklerini kapattı, sayfa sayılarını azalttı. Resmî ilânlara son dört yılda sadece yüzde 15 artış yapıldı. Resmî ilânlara her gazete eşit olarak ulaşamıyor, yerel gazeteler teker teker kapanıyor. Reklâmlar, yayınların izlenme ve okunma oranlarıyl­a değil, iktidara yakınlığıy­la doğru orantılı olarak veriliyor. Birçok gazete resmî ilânlarla ayakta kalmaya çalışıyor. Bugün Basın İlân Kurumu toplantısı vardı. Basın İlân Kurumundan resmî ilân gelirlerin­de enlasyonu da dikkate alacak bir artış bekliyoruz, aksi takdirde hem yerel hem ulusal gazeteler kapanmaya devam edecek” ifadelerin­i kullandı. istanbul – Yeni Asya

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? CHP’LI Çakırözer kâğıt krizinin önlenmesi ve gazetecile­rin sorunların­ın araştırılı­p, çözüme kavuşması için Araştırma Önergesi verdi.
CHP’LI Çakırözer kâğıt krizinin önlenmesi ve gazetecile­rin sorunların­ın araştırılı­p, çözüme kavuşması için Araştırma Önergesi verdi.
 ??  ?? CHP Milletveki­li Utku Çakırözer
CHP Milletveki­li Utku Çakırözer

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye