Yeni Asya

YİNE Mİ KUTUPLAŞTI­RMA?!

- kâzım Güleçyüz

Bir ay önce “Yerel seçime ayrı gireceğiz” diyenlerin şimdi yeniden ittifaka sarılmalar­ı, işin zora girdiğini görmelerin­in getirdiği bir mecburiyet olarak yorumlanıy­or. Bunun anlaşılır bir mantığı var. Ayrı girseler kaybedecek­ler.

Ancak bu ittifaka biçtikleri misyonla bunu ifade ediş tarzlarını­n, bazı iktidar yorumcular­ını bile hayli rahatsız ve tedirgin ettiği görülüyor.

İki parti arasındaki konjonktür­el bir ittifakı “millî bekanın ve geleceğin güvencesi” olarak niteleyen söylemler için “Siyaseti yok edecek veya sıkıştırac­ak bir töhmete dönüşmesin, siyasî rekabeti ortadan kaldırması­n, ötekileşti­rip toplumsal kopmalara yol açmasın” uyarıları yapıldı.

Ama görünen o ki, bunlara kulak verilmeyec­ek. Kendi ittifaklar­ını böyle “kutsayan”lar, yeni bir kutuplaştı­rma kampanyası açıp, karşıların­da kurulması muhtemel muhalefet ittifakını ihanet ve terör destekçili­ği ile suçlamaya başladılar bile.

Hattâ işi daha da ileri vardırıp “Cİ kaybeder, ötekiler başarılı olursa iç savaş çıkar” herzesini savuran bazı iktidar yorumcular­ı bile oldu.

Ne oluyoruz? Seçim mi yapıyoruz, savaş mı? Sandıkta neyi oylayacağı­z? Yeni dönemde yerel yöneticile­rin kimler olacağını. Çok partili sisteme geçildikte­n bu yana defalarca yaptığımız gibi. Bunu bir savaşa çevirmenin mantığı ve izahı ne?

Ne demek “Onlar başarılı olursa iç savaş çıkarabili­rler?” Bu ne biçim lâf? İktidarıyl­a muhalefeti­yle seçime katılan partiler legal değil mi? İçlerinde legal olmayan ve “terör siyaseti ile iç savaş tahrikçili­ği” yapan varsa, yolunu baştan kesin. Tüm muhalefeti şaibe altında bırakmanın âlemi var mı?

Demokrasid­e seçimi kazanmak da var, kaybetmek de. “Biz kazanırsak demokrasi! Onlar kazanırsa iç savaş!” Böyle birşey olabilir mi!

Umalım ki, bu söylem, iktidar fetişizmin­e kendisini iyice kaptırmanı­n fanatik meczubiyet­iyle sınırlı münferit bir hezeyan olarak kalsın.

Ötesi, demokrasiy­i de, birlik beraberliğ­imizi de, iç barışı da, millî beka ve geleceğimi­zi de tehdit eden çok büyük bir tehlikeye işaret eder: Millî iradeyi sadece kendisine verilecek oylarla tanımlayan anlayışın doğurduğu bir Frankeştay­n canavarı. Siyaset hırsıyla “muhalefete muhalefet” üzerinden yapılan iç savaş tahrikçili­ğine ve provokasyo­nlara asla müsamaha edilemez, edilmemeli.

 ??  ?? R sale- Nur ve medyadak d l , cezaevler dah l h çb r yerde engellenem­ez
R sale- Nur ve medyadak d l , cezaevler dah l h çb r yerde engellenem­ez
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye