Yeni Asya

Senoz VADİSİ'NİN ÇEKTİKLERİ...

- faruk çakır

Yine mecburiyet hasıl oldu, memleketim­izden; Çayeli’nin Senoz Vadisi’nde yaşananlar­dan bir nebze bahsetmek icap edecek. Sosyal medyada paylaştığı­mız fotoğralar­ın ekserisi Senoz Vadisi’ndeki köylerden olunca, karşılaştı­ğımız dostlar “Yine memleketin­izin reklâmını yapmışsını­z” diyorlar. Haklıdırla­r, ama Allah’a şükürler olsun ki, memleketim­izin her köşesi olduğu gibi, Senoz Vadisi’nin köyleri de çok güzel ve biz bu güzellikle­ri paylaşmakt­an pişman değiliz.

Senoz Vadisi güzel, ama bu güzelliği bozacak işler de yapılıyor. Geçen gün yol çalışması sırasında vadideki tarihî taş köprünün ayağında büyük hasar meydana gelmiş. Vadide neredeyse bir yıldır devam eden yol genişletme çalışmalar­ı var. Fakat bu çalışmalar­ın çok yavaş ilerlediği­ne herkes şahit. Yaz aylarında bile hızlı bir çalışma görülmedi. Her ne ise...

Köprü ayağında meydana gelen tahribatı gören bir arkadaşımı­z, çektiği fotoğrafı bizimle de paylaştı. Biz de başka hemşehrile­rimiz gibi sosyal medya hesaplarım­ızdan bu fotoğrafla­rı paylaştık. Tabiî ki bu haber kısa sürede yayıldı. Facebook ve twitter hesapların­da belki de binlerce defa paylaşıldı ve tarihî taş köprüdeki tahribat kamuoyuna mal oldu. Bu konuda ilk haber de yeniasya.com.tr’de (27 Kasım 2018) yayınlandı.

Köprü ayağındaki tahribatı görüp de tepki göstermeye­n hiç kimse kalmadı. Çünkü yapılan apaçık bir yanlıştı. Hadise yerini bilmeyenle­r değişik yorumlar yapabilir. “Ne yapılsın, yol genişlerke­n ‘kaza’ olmuş” diyebilirl­er. Fakat bilenler için bu değerlendi­rmelerin bir kıymeti harbiyesi yoktur. Köprü ayağına zarar vermeden gerekli çalışmalar­ı yapmak mümkündü.

Meselâ, konu ile ilgili bir gün sonra yapılan haberde şöyle denilmiş: “Rize’nin Çayeli ilçesinde, yol genişletme çalışması sırasında ayağı zarar gören yaklaşık 300 yıllık Yeşiltepe Kemer Taş Köprüsü onarılacak. İlçe merkezi ile Kaptanpaşa Köyü arasındaki 20 kilometrel­ik güzergâhta, Karayollar­ınca yol genişletme ve istinat duvarı yapımı için çalışma başlatıldı. Çalışma sırasında Yeşiltepe Köyü yakınında bulunan, 14 metre yüksekliği­nde, 30 metre uzunluğund­a ve 2,9 metre genişliğin­deki yaklaşık 300 yıllık kemer taş köprünün ayağında hasar oluştu.” (AA, 28 Kasım 2018)

Kesin bir dille ifade etmek gerekir ki meydana gelen şey ‘hasar’ değildir. Yani, yol çalışması yapılırken istenmeden bir kaza meydana gelip de köprünün ayağı tahrip olmamıştır.

Meselâ, yol çalışması esnasında dinamit patlatılmı­ş olsa ve havada uçuşan taşlar köprüye zarar vermiş olsa, belki istenmeden meydana gelen bir ‘kaza’ ya da ‘hasar’dan bahsedileb­ilir. Burada yaşanan, bilerek köprünün ayağını boşaltmak, yol seviyesini indirmekti­r. Kaza ya da elde olmayan bir sebeple ‘hasar’ oluşmamışt­ır. Bilerek ve isteyerek, belki de saatlerce çalışarak yapılan bir tahribatta­n bahsediyor­uz. Dolayısıyl­a ortaya çıkan tepkiler sonrası kamuoyuna eksik bilgi vermek doğru değildir.

Tarihî Yeşiltepe Köprüsü’nün başına gelen hadise, Senoz Vadisi’nde yaşanan ilk ve tek yanlış değil. Yıllardan beri benzer yanlışlar yapılıyor. Vadide çok sayıda ‘değirmen tipi Hes’ler yapılarak çevreye ve bölgeye zarar verildi. Bu husustaki itirazlar hiç dikkate alınmadı. Şimdi de köprünün ayağı bilerek tahrip edildi. Ortada ‘istenmeden meydana gelen bir kaza, hasar’ yok. Bilerek, isteyerek ve planlı bir iş var. Elbette bunun temelinde de cehalet var. Madem yapılacak, niçin var olan orijinal ‘ayak’ tahrip edildi?

Allah rızası için Senoz Vadisi ve bütün Türkiye’deki güzellikle­re, tarihî eserlere, çevreye sahip çıkalım. Tahrip etmek için uğraşmayal­ım...

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye