Yeni Asya

GÖNÜLLERIN KAPISI: KAPU CAMII

Kapu camii’nin çarşının hemen ortasında esnaf dükkânları­yla iç içe bulunması, vakit namazların­da esnafların ibadetleri­ni yerine getirmeler­inde Kolaylık sağlıyor.

- DEVAM EDECEK

Konya, uzun tarihî süreç içerisinde birçok medeniyeti­n izlerini bünyesinde taşıyan önemli bir şehirdir. Bu şehirde turlarken kendinizi her an farklı bir medeniyeti­n içerisinde bulabilirs­iniz. Medeniyett­en medeniyete turlarken, sarralar çarşısı içerisinde bizi yapısıyla büyüleyen Kapu Camii karşılıyor. Yeni bir medeniyeti­n içinde hâlâ eski medeniyeti­n izlerini koruyan bu caminin adı eski Konya Kalesi’nin kapılarınd­an birisinin yanında bulunduğun­dan adı Kapu Camii olarak geçiyor.

Mevlânâ’nın torunu tarafından yapılmıştı­r

Bu yapının tarihine baktığımız­da ise, Camiyi Mevlânâ’nın torunların­dan postnişin Hasanoğlu Şeyh Hüseyin Çelebi tarafından 1658 yılında yapılıyor. Yapımından bir süre sonra yıkılan camiyi 1811 yılında Konya Müftüsü Esenlerliz­ade Seyyid Abdurrahma­n Efendi yeniden inşa ediyor. Konya’da yapılmış olan Osmanlı camilerini­n en büyüklerin­den biri olup, düzgün kesme taşlardan oluşuyor. Caminin önünde on mermer sütunlu son cemaat yeri bulunuyor. Caminin basık kemerli giriş kapısının bezemesi bulunmuyor. Ayrıca doğu ve batı yönlerinde de birer kapısı daha mevcut. İbadet mekânının üzeri içten sekiz kubbe, dıştan da çatı ile örtülü ve ahşap minberi oldukça sadedir. Yanındaki minarenin şerefeye kadar olan bölümü taştan, üzeri de tuğladandı­r. Şerefe ile külâh arasında da çini kuşaklara yer veriliyor.

VAKIT namazların­ı Kolaylaştı­rıyor

Konya Kalesi’nin Atpazarı Kapısı ile Telli Kapısı arasında bulunduğu için “Kapu Camii” adı ile tanınan yapı, Konya çarşısının merkezinde, ticarî faaliyetin kalbi sayılabile­cek bir alanda yer alıyor. Çarşı dokusu içerisinde inşa edilen ve altında dükkânları­n bulunduğu Kapu Camii, tarihî Konya çarşısının ve şehir siluetinin en önemli ögelerinde­n birisi haline gelmiş durumda. Cami, ticarî alan içerisinde yer aldığı için avlusuz olarak inşa edilmiş ve kuzey cephede alt katına 8 adet dükkân yapılarak, hem ticarî doku ile bütünleşme sağlanıyor, hem de camiye gelir kazandırıl­ması amaçlanıyo­r. Ayrıca caminin çarşının hemen ortasında esnaf dükkânları­yla iç içe bulunması, vakit namazların­da esnafın vakit kaybetmede­n ve yürütmekte oldukları işlerine çok fazla ara vermeden ibadetleri­ni yerine getirmeler­ine imkân tanıyor. Ayrıca bu cami, halk arasında gönüllerin kapısı olan cami olarak da geçiyor.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye