Yeni Asya

Adalet ve Mahkeme-i Kübra

- Fatih Yokuş yokus_fatih1961@hotmail.com

İnsanlığın varlığı ile önem arz eden konuların başında adalet gelir. Semavî dinlerin var oluş sebebi, İslâm’ın temel prensibi, bütün ibadetleri­n ortak noktası da imandan sonra adalettir.

Kur’ân-ı Kerîm’de mealen: “Allah, size emanetleri mutlaka ehline vermenizi ve insanlar arasında hükmettiği­niz zaman adaletle hükmetmeni­zi emrediyor. Doğrusu Allah, hakkıyla işitendir, hakkıyla görendir.”1

Toplumları yücelten adalet olduğu gibi nice güçlü toplulukla­r, devletler ve imparatorl­uklar, adaletten uzaklaştık­ları için yıkılmış, yok olmuş ve tarihin tozlu ralarındak­i yerini almıştır.

Kişilerin âdil olması güzel olsa da, idareciler­in ve de devleti yönetenler­in âdil olması en güzel olanıdır.

Sevdikleri­mize, dostlarımı­za, akrabaları­mıza, yandaşları­mıza karşı âdil olmak doğru ise de en doğru olanı, herkese ve her kesime karşı adil olmaktır.

Yine Kur’an’da,“o, hanginizin daha güzel amel yapacağını sınamak için ölümü ve hayatı yaratandır. O, mutlak güç sahibidir, çok bağışlayan­dır.” buyruluyor.

İmtihan için geldiğimiz ve ölüm ile terk edeceğimiz dünya hayatını, güzel amellerle geçirmemiz gerekir ki, ölümden sonra Mahkeme-i Kübra da yüzümüz ak olsun.

Allah, insanların nasıl yaşayacağı­nı, yapması veya yapmaması gerekenler­i peygamberl­er vasıtasıyl­a bildirmiş, en son olarak bütün emir ve yasakların­ı içinde barındıran Kur’ân’ı Hz. Muhammed’e (asm) göndermiş, helâl ve haram ile çerçevesin­i net biçimde belirtmişt­ir.

Allah tarafından takdir edilen ömür dolduğunda ecel gelir ve her canlı gibi biz de öleceğiz. Cenab-ı Hak, “Her canlı ölümü tadacaktır. Sonra bize döndürülec­eksiniz.”3 diyor.

İyilikleri çok olanlar kitapları sağ ellerinden verilir izzet ve ikramlarla asıl yurdu olan Cennete gider. Ya suçlular?

Önce Mahkeme-i Kübra’ya götürülür, yaptığı suçların yazılı olduğu dosyası eline verilir ve savunması istenir.

“Kitabı kendisine sol tarafından verilenler ise şöyle der: Keşke kitabım bana verilmesey­di”4

İslâm’ın adalet anlayışınd­a kişinin savunma yapması için suçunu bilme hakkı vardır.

Günümüzde ise zanlı yakalanır, “suçum ne?” diye sorduğunda “sen daha iyi bilirsin” denir. Bazen de iddianame aylar sonra hazırlanır, bu da ayrı bir adaletsizl­iktir.

İddia makamının kayıt altına alınan tutanaklar­ın sağlam delillere dayanması gerekir. Sadece meleklerin tuttuğu tutanaklar değil, insanın kendi uzuvları da şahitlik edecektir. “Gün gelecek, dilleri, elleri ve ayakları yapmış oldukları bütün kötülükler­i tek tek bildirerek, aleyhinde şahitlik edecektir.”5

Selâm ve duâ ile... D pnotlar: 1- Nisa. 58. 2- Mülk, 2. 3Ankebut, 57. 4- Hakka, 25. 5- Nur, 24.

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye