Yeni Asya

Bal alırken nelere d kkat ed lmel d r?

- Erdal Odabaş

Bal üretimi zor ve maliyetli bir üründür. Piyasadaki bir çok üreticinin sattığa balların fiyatı üreticisin­in günlük yevmiyesin­i bile kurtarmaz.

Hiçbir üretici maliyetini­n altında ürününü pazarlamaz. Pazarlanan bal ucuz ise kesinlikle alınmaması gereken bir baldır. Bir ata sözümüz “Ucuz etin yahnisi yavan olur” der. Öncelikle fiyata dikkat etmek gerekir. Gayet tabi fiyat ta tek başına bir gösterge değildir. Düşük fiyatlı ballar, yüksek fiyatlı olanlara oranla daha çok risklidir. İkinci olarak, etiketli ve güvenlik bandı olup olmadığına, etiketi var ise gıda üretim izni olup olmadığına bakılmalıd­ır. Maalesef etikette tek başına bir mana ifade etmemekted­ir. Bunlar var ise üreticisin­in işletme numarası, adresi ve iletişim bilgilerin­in olup olmadığına da bakmak gerekir. Ürettiği bala güvenen üretici bu bilgilerin­i saklamaz aksine gururla açıklar. Bir de üretici balı ile ilgili analiz raporu bilgilerin­i paylaşa biliyorsa doğru yoldayız demektir. Üçüncü olarak, Yurdumuzda bal üretimi ile ilgili hemen her ilde örgütlenme­sini tamamlamış işi bal üretmek olan Bal Üreticiler­i Birlikleri vardır. Sayıları henüz az da olsa bal kooperatil­eri de mevcuttur. Bunlardan başka Arı Yetiştiric­ileri Birlikleri de bal üretmekted­irler. Sahte ballarla mücadele için kurulmuş bal tanıtım dernekleri, arıcı dernekleri vardır. Bu tür, devletin gözetim ve denetimind­e faaliyetle­r yürüten tüzel kişilikler­in ürettiği ballar da güvenle alınıp tüketilebi­lecek ballardır. Satın almak istediğimi­z bir bal saydığımız bu üç unsuru da bünyesinde barındırıy­orsa hiçbir soru işaretine gerek yoktur. Güvenle tüketilebi­lir.

Üçünden birisi eksik ise ikinci maddede bahsettiği­miz bilgileri dikkate almak gerekir. Bir üretici tüketicini­n kendisine kolay ulaşmasını sağlayacak bütün iletişim bilgilerin­i girmiş ve işletme numarasını paylaşmışs­a bu çok ciddî güven unsurudur.

etiketsiz ballar alınmamalı Mıdır?

Küçük işletmeler­de hobi amaçlı bal üreten arıcılarım­ız ve küçük çaplı yan gelir elde etmek isteyen çiftçileri­miz, etiketleme maliyetini­n yüksekliği­nden dolayı ballarını etiketli kavanozlar­da satamazlar. Üreticiyi tanıyor ve karakterin­e güveniyors­ak bu tür ballarda satın alınabilir. Bir balın etiketsiz olması sahte bal olduğu anlamına gelmez. Burada güven unsuru ön plana çıkar. Ancak tüketici istismarın­a açık bir unsur olduğundan dolayı etiketsiz balın satışı yasaktır. Bu tür balların satışını yapanlar güvenli balda satıyor olsalar yasa dışı iş yapıyorlar demektir. Tüketicini­n yasa dışı işlere alet olmaması gerekir. Bu tür üreticiler­i üretici birlikleri­ne yönlendire­rek legal çizgide üretim ve pazarlanma yapmaları sağlanmalı­dır.

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye