Yeni Asya

G-20 KRIZLERLE BAŞLADI

G20 ZIRVESI’NIN GÜNDEMINDE EKONOMIDEN ÇOK SIYASÎ KONULARIN ÖNE ÇIKMASI BEKLENIYOR. KAŞIKÇI OLAYI, RUSYA-UKRAYNA GERGINLIĞI GIBI KONULAR ZIRVENIN GÜNDEMINDE.

-

ARJANTİN’DEKİ g-20 Zirvesi siyasî krizlerin gölgesinde başladı. Dünyanın en büyük 20 ekonomisin­i bir araya getiren zirvenin gündemine kalkınma, altyapı ve yatırım meseleleri­nden çok, kaşıkçı olayı, ukrayna krizi, Çin ile ABD arasındaki ticaret savaşı damga vuracak.

Güney Amerika ülkesi Arjantin’in başkenti Buenos Aires’te düzenlenen G20 Zirvesi’nin gündeminde ekonomiden çok siyasî konuların öne çıkması bekleniyor. Dünyanın en büyük 20 ekonomisin­in devlet ve hükümet başkanları kalkınma, altyapı ve yatırım meseleleri­ni konuşmak üzere Arjantin’in başkentine gelirken, uluslarara­sı siyasi gündemi meşgul eden bazı konular zirve gündeminin önüne çıkacak gibi görünüyor. Gazeteci Cemal Kaşıkçı’nın İstanbul’daki Suudi Arabistan Konsoloslu­ğu’nda öldürülmes­i, Rusya’nın Karadeniz’de Ukrayna savaş gemilerine el koymasıyla ortaya çıkan gerginlik ve Çin - ABD arasındaki ticaret savaşının zirve boyunca liderler arasında yapılacak görüşmeler­e damga vurması bekleniyor.

Rusya-ukrayna gerginliği

Zirvenin hemen öncesinde Rusya’nın Karadeniz’de Kerç Boğazı yakınında Ukrayna donanmasın­a ait gemilere silâhlı müdahalede bulunmasıy­la ortaya çıkan gerginliği­n de zirve gündemini etkilemesi bekleniyor. ABD Başkanı Donald Trump, krizin ortaya çıkmasının ardından Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile Cumartesi günü zirve marjında yapmayı planladığı ikili görüşmeyi iptal etti. Rus haber ajansları Putin’in Sözcüsü Dimitriy Peskov’un iptalin Rus Devlet Başkanı’nın “daha yararlı görüşmeler­e zaman ayırmasını sağlayacağ­ına” dair demeçlerin­e yer verdi.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye