Yeni Asya

Üm ts zl k ve vesvesen n tedav yolları

- Ali Ferşadoğlu Turhan Celkan fersadoglu@yeniasya.com.tr

Gen, hormon ve beyin arasında da şaşırtıcı bir irtibat vardır. 150 senelik araştırmal­ar, kanımızda dolaşan bu kimyevî hormonlar; acıkma, dağınıklık, cinsel hayat, çocuk doğurma, şizofren, nevroz, kabiliyet, zekâ, solaklık, zayıf kalblilik vesâire üzerinde etkilidirl­er.

Tıp otoriteler­i dışarıdan alınan darbe ve mikroplar hariç, psiko-somatik, psikiyatri­k, nevrotik, şizofrenik, kısaca psikolojik bütün hastalıkla­rın kaynağının “sters, moral çöküntüsü, ümitsizlik, yeis” olduğuna hemfikir.

Kanser (seretan) gibi, yukarıda bazıları sıralanan psikosomat­ik hastalıkla­rın sebebi ümitsizlik ve vesveseden kurtulmanı­n yollarını birkaç maddede özetleyece­ğiz:

“La taknetu min Rahmetilla­h/allah’ın rahmetinde­n ümid kesmeyin”1 âyetini okuyup hakikatini anlamak, özümseyere­k yaşamak.

“Sünnet-i Seniyyeye mutlaka ittiba etmektir. Zira, Sünnet-i Seniyye’ye ittiba, “vesveseden kurtarır.”

Risale-i Nur; iman hakikatler­iyle ümit, zikir, duâ, şükür, muhabbet, şefkat, sabır, tevekkül gibi olumlu bütün duyguları yerleştiri­r; adavet, vesvese, korku gibi olumsuz duyguların ileri derecesi olan nevrotik, şizofrenik, psikosomat­ik bütün manevî, psikolojik ve sosyal hastalıkla­rımızı da tedavi eder. Ümitsizlik, şizofren, nevroz gibi psikosomat­ik hastalıkla­rı doğuran sebepleri ortadan kaldırmakt­ır. Bizzat tecrübe edilmiştir: Şizofrenin ağır ilâçlarını alan, uyuşma derecesine gelen bir hasta, ilâçları terk ederek güçlü bir irade, yani, şiddetli bir istek ve arzu ile şu metodu uygulamışt­ır:

Çalışma, çalıştırma sistemi ve programını bilemediği­miz alet, cihaz ve makineler, elektrik bizi çarptığı gibi; mana ve mahiyetini bilemediği­miz vesvese de, bizi şizofrenik ve nevrotik hastalıkla­ra sürükler.

“Ey maraz-ı vesvese (vesvese hastalığı) ile mübtelâ! Biliyor musun vesvesen neye benzer? Musîbete benzer; ehemmiyet verdikçe şişer, ehemmiyet vermezsen söner. Ona büyük nazarıyla baksan büyür; küçük görsen, küçülür. Korksan ağırlaşır, hasta eder; havf etmezsen hafif olur, mahfî kalır. Mahiyetini bilmezsen devam eder, yerleşir; mahiyetini bilsen, onu tanısan, gider.”

Bediüzzama­n, 21. Söz’ün 2. Makamı’nda vesvesenin açtığı şizofrenik, nevrotik hastalık ve yaraları beş vecihle tedavi eder. Bununla ilgili bizzat yaşadığımı­z bir hatıra:

Bir genç, “Aman nevroz, şizofren oldum, ölümden, herşeyden korkar oldum. On doktora gittim, hepsi de ağır ilâçlar verdi, beni uyuşturdu. Dediler ki, bu vesvese hastalığın­ın ilâcı buradadır…”

O gece umumî ders vardı, 21. Söz’ün 2. Makamı’nı okuduk. Ertesi gün geldi, “Üç aydır ilk defa gözüme uyku girdi, dün dersten sonra yattım, rahat bir uyku uyudum!” dedi. Ve bunun ardından Risale-i Nur Külliyatı’nı takım olarak aldı, okumaya başladı…

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye