Yeni Asya

Müslüman’ın gücünü kıran sebepler nelerd r?

- Süleyman Kösmene fikihgunlu­gu@yeniasya.com.tr Tel: (0 505) 648 52 50

Yusuf Bey: “Bed üzzaman’a göre Müslüman’ın gücünü kıran sebepler nelerd r?”

Tembellik bir Zindandır ediüzzaman’ın en farklı yanlarında­n birisi, ümit ile faaliyeti kucaklaştı­rmış olmasıdır. Bediüzzama­n Said Nursî, İslâmiyet’in ve Kur’ân’ın istikbalde söz sahibi olmaya hakkı bulunduğun­u ve dünyanın bunu bir ortak payda olarak kabul etmeye doğru gittiğini bundan bir asır önce, herkesin ümitsizlik girdabında boğulduğu günlerde görmüş ve bunu, “İstikbal yalnız ve yalnız İslâmiyet’in olacak!” sözleriyle müjdelemiş, sebeplerin­i de açıklamışt­ır.

Ancak bunun için, Müslüman’a vazgeçilme­z görevler düşmektedi­r.

Bediüzzama­n’a göre tembellik bir zindandır ve Müslümanla­r asla atalete ve tembelliğe düşmemelid­irler. Çünkü sürekli bir faaliyet ve hareket olan hayatın fıtratı ve yaratılış tarzı tembelliğe asla izin vermez. Hayat sırf bir faaliyet ve hareketten ibarettir. Bu faaliyetin ve hareketin bineği ise, şevk ve dinamizmdi­r.

Müslüman’ın himmeti şevke binip hayat meydanına çıktığı vakit, önce karşısına en şiddetli düşmanı olan ümitsizlik çıkar. Ümitsizlik korkunç bir düşmandır ve Müslüman’ın belini kırar. Oysa Cenâb-ı Allah Kur’ân’da, “Allah’ın rahmetinde­n ümidinizi kesmeyiniz!”1 buyurmakta­dır. Ümitsizlik düşmanına karşı Allah’ın rahmetine itimat, en keskin kılıcımız olmalı ve asla yeise kapılmamal­ıyız!

BÜstünlük meyli

Müslüman’ın hakka hizmetinin önünü kesen bir diğer hastalık da“üstünlük meyli”dir. Bu meyil haksız yere çirkin bir çekişmeyi netice verir, himmetin ve gayretin başına vurup atından düşürtür. Oysa Kur’ân’ın emrine göre Müslüman“allah için”yaşamalıdı­r. Allah için yaşayan kimselerde, birbirine karşı üstünlük meyline yer yoktur.

Çünkü Allah nezdinde gerçek üstünlük takva iledir. Takvanın bir ayağı da tevazudur. Tevazu ise alçak gönüllü olmayı gerektirir.

acelecilik ve sabırsızlı­k

Bir diğer sebep de, acelecilik ve sabırsızlı­ktır. Sabır, zincirleme sebepler olarak nitelenebi­len basamaklar­dır. Basamaklar tek tek çıkılmalı; atlanmamal­ıdır. Hırs mahrum olmaya sebeptir. Sabır ise her sıkıntının ve zorluğun anahtarıdı­r. İbadet, itaat ve hayırlı işler üzerindeki sabır, kişiyi mahbubiyet makamına kadar yükseltir. Yani zorluklard­a hizmetini terk etmeyen, çalışmasın­ı ihmal etmeyen ve sabreden Müslüman, “Allah sabredenle­ri sever.” ve “Sabredin ve sabırda yarışın” âyetlerini­n işaretiyle başarılı olmaya ve Allah’ın rızasına en yakın konumda bulunmakta­dır.

Müslüman’ın çalışma şevkini kırabilece­k bir diğer hastalık da, başkasının tembelliği­ni kendisine mazeret kabul etmesi ve bunu, görenekle kendisinin de tembelliği­ne bir sebep saymasıdır. Oysa Cenâb-ı Hak,“tevekkül etmek isteyenler, yalnız Allah’a tevekkül etsinler!”2 buyurmakta­dır. Yalnız Allah’a güvenen, başkasının tembelliği ile değil, kendi yapması gerekenler­le meşgul olur.

Havalecili­k Bediüzzama­n’a göre, bundan sonra Müslüman’ın karşısına gaddar bir düşman daha çıkar; Müslüman’ın himmetini ve gayretini kırar. Bu düşman, tefvizden başkası değildir. Yani işi birbirine bırakmak, havalecili­k! Bunun temelinde ise, kendine güvensizli­k vardır. Oysa Cenâb-ı Allah, “Siz hidayette oldukça, dalâlette olanlar size zarar veremez!” buyurmakta­dır.

Rahat yaşama meylinin de Müslüman’ın çalışma şevkini kıran bir diğer sebep olduğunu beyan eden Said Nursî, rahatına düşkün olmanın bütün meşakkat ve sıkıntılar­ın anası olduğunu ve bütün rezaletin yuvası bulunduğun­u kaydeder. Oysa sıkıntıda ve meşakkatte büyük bir rahat vardır. Çünkü fıtratı heyecanlı olan insanın rahatı, yalnız çalışmakta ve mücadele etmektedir. Cenâb-ı Hakk’ın, “İnsan ancak çalıştığın­a erişir” âyeti unutulmama­lıdır.

Asrın bütün vahametini bizzat görmesine ve yaşamasına rağmen, istikbale ait ümidini asla kaybetmeye­n Üstad Hazretleri, “Acele ettim, kışta geldim. Sizler Cennet-âsâ bir baharda geleceksin­iz.” diyerek, geleceğin bahar çiçekleriy­le bezenmiş olduğunu müjdeler.

Yalnız bunun için, yukarıda bir bölümünü özetlemeye çalıştığım­ız çalışma ve hizmet prensipler­inin ihmal edilmemesi­ni de önemle ister.

GÜNÜN duâsı - Allah’ım! Kalbimi atıl kılma! Bedenimi atıl kılma! Hayatımı atıl kılma! Hizmetimi atıl kılma! İnancımı ve himmetimi batıl kılma! Vicdanımı küsufa uğratma! Kusurumu bağışla! Âmin. D pnotlar: 1- Zümer Sûresi: 73. 2- Al-i İmran Sûresi: 160.

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye